Прокуратурата започна проверка за престъпление против политическите права на гражданите заради блокадата на границата дни преди изборите, съобщиха от държавното обвинение.

Оттам обясниха, че до обвинител № 1 Сотир Цацаров са постъпили „множество сигнали от граждани за това, че на 24 март по време на митинга в района на ГКПП Капитан Андреево са извършени недопустими действия срещу български граждани и е направен опит да им се попречи да упражнят избирателните си права”.

Главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал и е изпратил всички сигнали на Софийската градска прокуратура за извършване на проверка.

В хода на проверката ще бъдат изискани от медиите всички записи и предавания, съдържащи кадри от поведението на лицата, срещу които са сигналите, казват още от ВКП.

На 24 март часове наред патриотични организации не допускаха турски изселници да влязат в България. Напрежението ескалира най-силно на ГКПП Капитан Андреево, където се събраха над десет автобуса и десетки коли. Стигна се до физически сблъсъци.