Лидерите на "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров и бившият премиер Бойко Борисов проведоха разговор за бъдещото управление.

Срещата продължи около два часа. На излизане Симеонов, Каракачанов и Сидеров бяха сдържани и лаконични и не разкриха в конкретика дали са обсъждали разпределение на министерства и постове.

"Поздравихме ГЕРБ за изборните резултати", коментира Каракачанов.

Той съобщи, че преговорите продължават и другата седмица. Каракачанов допълни, че разговорите са били общи, а за програми не се е говорело.

"Като му дойде времето, ще ви кажа", каза Каракачанов.

Сидеров също говори пред медиите.

"Компромиси трябва да има от всички страни", заяви той.

Според него ГЕРБ като първа сила имат право да предлагат и да се обсъждат условия. На въпрос дали е обсъждана двойна или тройна коалиция Сидеров каза, че това в момента не е било тема.

"Няма много време за губене, не трябва повече страната да стои в едно междувластие. Ако водим разговорите по-динамично, може да приключи бързо. Ако не станат нещата, се отива пак на избори или не знам на какво. Ако сме консенсусни и готови да действаме и се разберем, всеки със своите компромиси, то тогава ще се съкрати този срок. Хубаво е да не се протакват нещата", коментира още Сидеров.

Симеонов запази мълчание пред медиите.

Още в началото на седмицата се създаде очакване, че среща ще има днес, тъй като веднага след изборите Борисов и по-голямата част от ръководството на партията му заминаха за конгреса на ЕНП в Малта. Според източници на Клуб Z кратък разговор трябва да е имало и във вторник, но от партиите нито потвърждават, нито отричат официално информацията.

През последните дни е имало совалки на нелидерско ниво и разменени съобщения на лидерско.

Европейската десница е дала кардбланш на Борисов за съставяне на кабинет с "Обединените патриоти", твърдят запознати с разговорите в Малта. Всъщност и последните дни преди самия вот от ЕНП бяха изразили позиция пред лидера на ГЕРБ, че ако има "неприемлив" партньор, това би била партията на Лютви Местан ДОСТ. Посланието е било отправено от Манфред Вебер, който бе у нас за заключителната фаза на кампанията. Тук бе и генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес.

За формално съставяне на правителство още е рано да се говори, тъй като първо трябва да бъде конституиран новият 44-ти парламент. Очаква се президентът Румен Радев да направи това веднага след Великден, който е на 16 април. По закон това би било преди крайния едномесечен срок. Няма срок по закон, в който държавният глава трябва да връчи мандата за съставяне на правителство на първата политическа сила и излъчения от нея кандидат за премиер.