Унгария започна кампания срещу Европейския съюз като знак за несъгласие с миграционната политика на Брюксел. Според правителството на десния Виктор Орбан политиките на Съюза "излагат на риск независимостта на страната". 

В страната вече се разпространяват въпросници, озаглавени "Да спрем Брюксел". Те представляват допитване до гражданите за отношението им към общоевропейската мигрантска политика и ще бъдат доставени във всяко семейство. Поне това е амбицията на управлялаващите. 

"Големите решения и борби тепърва предстоят на Унгария. Ние можем да спечелим борбата, само ако чувстваме подкрепата на гражданите", заяви днес правителственият представител Бенце Тусон, цитиран от "Франс прес" и световните агенции.

Въпросите към унгарците са шест. Сред тях има питания като:

"Какво трябва да направи Унгария когато, въпреки неотдавнашната серия от терористични нападения в Европа, Брюксел иска да я накара да приеме влезли незаконно мигранти?"

Възможните отговори са "да се позволи на тези мигранти да се движат свободно из страната" или "да се държат под наблюдение, докато властите решат техния случай".

"Франс прес" припомня още, че преди седмица Орбан нареди мигрантите на територията на Унгария да бъдат задържани безсрочно в лагерите за настаняване на границата. 
 

Друг въпрос е засяга международните неправителствени организации, които според правителството подкрепят незаконната миграция или се "месят" във вътрешните работи на страната.

 

Това не е първата антиевропейска кампания в Европа, откакто Орбан е на най-високия пост в държавата. През 2015 г. беше проведено подобно "всенародно допитване" за "имиграцията и тероризма". То беше подложено на критики от агенцията на ООН за бежанците, която видя в него риск за засилване на ксенофобията в страната.

 

През октомври миналата година Орбан организира референдум срещу мигрантските квоти на ЕС. Над 93% от гласувалите подкрепиха правителството, но референдумът не беше признат за валиден, тъй като избирателната активност беше под минималния праг от 50 на сто.