Най-малко 11 души загинаха, а 45 бяха ранени при взрив в метрото в Санкт Петербург.

Това е терористичен акт, заяви пред телевизия "Россия 24" Александър Куренной - представител на Главната прокуратура. Засега обаче никой не е поел отговорност.

Във фейсбук премиерът Дмитрий Медведев също определи по-късно случилото се като "терористична атака".

Самоделни взривни устройства избухнаха на станциите "Сенен площад" и "Технологичен институт". Беше открита и трета бомба на станция "Площад на Въстанието". Тя не избухнала и била обезвредена. Това бяха първите информации. По-късно се уточни, че става въпрос за една бомба, избухнала между двете метростанции.

Бързите действия на машиниста на мотрисата са спасили много човешки животи, съобщи старши следователката Светлана Петренко пред руски медии. Той взел решението да не спира в тунела, а да продължи към следващата станция и така по-бързо са проведени спасителните операции.

 

 

Взривовете не са дело на терорист камикадзе, убедена е полицията. Най-вероятно устройството е било оставено във вагона.

Така твърди очевидка. Тя видяла как един човек влиза с куфар във вагона, в който тя пътувала. Той оставил багажа, отворил вратата на вагона, водеща към другия вагон, и се прехвърлил. Малко след това станал взривът.

Двете взривни устройства не са с голяма мощност, отбелязват специалисти. Това е предотвратило значително по-голям брой жертви.

Всички метростанции в Санкт Петербург бяха затворени.

В Русия често извършват атентати чеченски бунтовници. Техни лидери постоянно заплашват с нови взривове.

В момента в Санкт Петербург се намира и президентът Владимир Путин. Той участва в медиен форум под надслова "Истина и справедливост". Събитието е организирано от прокремълския Общоруски национален фронт (ОНФ).

Путин говори на форума.

Експлозията е станала 15 минути, преди президентът да завърши речта си. Путин е информиран за инцидента, потвърди неговият говорител Дмитрий Песков.

"Разглеждат се всички варианти за причини за взрива, включително за терористичен акт. работи се също по битова и криминална версия", заяви Путин, след като е обсъдил взривовете с шефовете на разузнаването.

Двете станции са на малко повече от километър една от друга.

2010 г. - експлозии убиха 41 души в московското метро

Взривовете стават 7 години след атентатите в метрото в Москва.

На 29 март 2010 г. избухнаха две експлозии във влакове на станциите "Лубянка" и "Парк на културата" на Соколническата линия в руската столица. Загинаха 41 души, а 88 бяха ранени. Взривовете бяха дело на две жени камикадзе.

Няма данни за пострадали българи

До този момент няма данни за пострадали българи, съобщиха от Външното министерство в София.

В Генералното консулство на България в Санкт Петербург е разкрита гореща линия за информация за български граждани, които са се намирали в района на експлозиите.

Номерът е +7 921 633 61 16 и е на разположение 24 часа в денонощието.

Създадена е организация за евентуално съдействие в случай, че се появи такава информация.

Траур в памет на жертвите

В Русия от утре е обявен траур в памет на жертвите от метрото в Санкт Петербург. В много руски градове, включително столицата Москва и побратимения на Петербург Симферопол, местни жители оставиха цветя и запалиха свещи на централни локации в знак на съпричастност. Реакции дойдоха от редица световни лидери - от американския президент Доналд Тръмп и върховния представител на ЕС за сигурността Федерика Могерини до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, които осъдиха нападението и призоваха виновниците да бъдат изправени пред съда. "Нищо не може да оправдае варварския терористичен акт, извършен в метрото на Санкт-Петербург," писа в изявление председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"С дълбока скръб приех новината за експлозиите в Санкт Петербург, довели до многобройни жертви. В този труден за Вашата страна момент, бих искал да изразя от името на българския народ и от свое име най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите и пострадалите", се казва в писмото на българския президент Румен Радев.Той изразява надежда за бързото възстановяване на ранените руски граждани.