Българският външен министър Кристиан Вигенин е против налагане на нови сакции на ЕС срещу Русия, съобщиха от МВнР в София.

Той заяви това на среща на първите дипломати от страните членки на съюза в Люксембург.

Според Вигенин не са налице основания за преминаване към следващо равнище на санкции срещу Русия. Той отбелязал факта, че руският президент Владимир Путин подкрепил мирния план на украинския си колега Петро Порошенко. Външният ни министър изтъкнал също, че за България е от ключово значение да се постигне споразумение по газовия спор между Киев и Москва, доколкото страната ни е изцяло зависима от транзита през Украйна и всяко прекъсване на доставките е заплаха за националната ни сигурност.

На срещата в Люксембург няколко външни министри от ЕС заплашиха с нови санкции Русия, ако не съдейства за мирния план на Украйна и не спре потока на оръжие, предаде АП.

"Русия води пропагандна война с пълна сила и няма признаци да е затворила границата", каза шведският дипломат номер 1 Карл Билд. Той допълни, че въоръжени бойци и дори танкове продължават да влизат през границата в Източна Украйна. "Ако руснаците казват, че не знаят как да затварят граници, не смятам, че това е изявление, което заслужава особено доверие", изтъкна Билд.

Британският му колега Уилям Хейг заяви, че ЕС ще бъде в състояние да приеме нови санкции срещу Русия на срещата на 28-те лидери в петък.

"Тези мерки са готови за предприемане. Очакваме Русия да предприеме реални действия да спре потока на оръжия през границата към Източна Украйна, и да насърчи нелегалните въоръжени групи да спрат това, което правят сега", добави Хейг.

Американският президент Барак Обама също заплаши Русия с нови санкции, предаде Ройтерс. Това ще стане, ако Москва не успее да спре влизането на оръжия в Украйна и не оттегли подкрепата си за сепаратистите. Обама отправил предупреждението си в телефонен разговор с Путин, в който двамата лидери облсъдили мирния план за Украйна на Петро Порошенко.

Същевременно литовската президентка Далия Грибаускайте сравни Путин с Хитлер и Сталин.

Сепаратистки лидери в Източна Украйна се съгласиха да спазват примирието до 27 юни.

"В отговор на едностранното прекратяване на огъня от страна на Киев, се задължаваме да прекратим огъня от наша страна", обявиха от самопровъзгласената Донецка народна република.