Руската Външнотърговска банка (ВТБ) не планира да участва в увеличаването на капитала на българската Корпоративна търговска банка (КТБ), предаде РИА Новости.

Според източник от ВТБ контролираните от нея акции на КТБ не надхвърлят по стойност 10 милиона евро и цялата сума е хеджирана. "Не се каним да спасяваме банката и да участваме в увеличаването на капитала й", казва източникът на РИА Новости.

От "ВТБ Капитал" - инвестиционното дружество на ВТБ, което придоби малко под 10 на сто от акциите на КТБ, засега не коментират ситуацията около българската банка.

Преди да национализира Корпоративна търговска банка и дъщерната й "Креди агрикол България", държавата ще даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс, каза в понеделник финансовият министър Петър Чобанов. Позицията му, че държавата ще се намеси, само ако те не помогнат, обаче се различава от тази на БНБ. В неделя от централната банка съобщиха, че държавата ще увеличи капитала на двете банки и ще влезе като акционер в тях.

Засега не е ясно решението на другия голям акционер -  Суверенния фонд на Султаната на Оман, който чрез Bulgarian Acquisition Company държи 30.35 на сто от капитала на поставената под надзора на БНБ банка.