Президентът на Турция Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин са обсъдили днес в телефонен разговор газовата атака срещу провинцията Идлиб в Сирия, предаде Ройтерс.

Поне 58 души са загинали при атаката в контролираната от бунтовниците северозападна провинция, сред тях са 11 деца на възраст под 8 години. Според някои източници е ползван изключително бързият невропаралитичен газ зарин.

Турският държавен глава е заявил, че подобни атаки са недопустими. Той е изразил и съболезнования на руския президент за бомбите в метрото в Санкт Петербург, убили 14 души вчера. Ердоган помолил Путин да предаде съчувствените му думи на семействата на загиналите. 

"Ние осъждаме това страшно нападение. Пред лицето на тази подла атака Турция стои рамо до рамо с Русия. Нашата страна, която от години с бори с тероризма, прекрасно осъзнава болката от такива атаки", е казал още Ердоган.

Двамата лидери са обсъдили ситуацията в Сирия и са потвърдили съгласието си, че трябва да се запази примирието в региона. Потвърдили са и взаимната си готовност за сътрудничество в борбата с тероризма.