Избягала от комунистическия режим и успяла да стане един от свободните мислители на хаотичната и революционна Франция от 1968-а, Юлия Кръстева е сред най-влиятелните българки по света. Първият ѝ документален портрет, създаден у нас, ще бъде представен от Искра Ангелова. Второто издание на фестивала Master of Art ще бъде открито на 20 април в кино „Люмиер“ с прожекция на филма „Кой се страхува от Юлия Кръстева“.

Кратката му версия „Чужденката“ – пак на Ангелова – беше показана в рубриката на БНТ „В кадър“. Но две години, 4000 километра и 20 часа заснет материал по-късно е готов и пълнокръвният, цялостен биографичен филм за българката.

По време на снимките екипът е допуснат до дома ѝ, а Кръстева им показва своя Париж, запознава ги с най-близките си приятели, колеги, последователи и съратници, както и с мъжа си – писателя Филип Солерс. За Юлия Кръстева вече има няколко френски документални филма, единият – на френската телевизия АРТЕ.

Макар да идва от Източна Европа, във Франция Кръстева успява да си създаде име на сериозен учен в областта на семиотиката, лингвистиката, психоанализата и литературата. Става част от интелектуалното движение "Тел Кел". Там работи редом с Ролан Барт, Мишел Фуко, Жак Дерида, Цветан Тодоров, Клод Леви-Строс, Жак Лакан и Люсиен Голдман.

Кръстева се превръща в международно признат учен, става професор в „Париж Дидро VII“, както и в едно от най-реномираните американски учебни заведения – Колумбийския университет в Ню Йорк. Считана е за „последния публично известен интелектуалец“ и за един от стоте мислители на XX век редом с Еко, Орхан Памук, Вацлав Хавел и папа Бенедикт XVI – според класацията на сп. „Форин полиси“.

Оператор на „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ е Недялко Данов, известен с особения си поглед; а кадрите от „Чужденката“ са на Николай Илиев; монтажисти са Росита Желева и Велислав Иванов; а авторските парчета от саундтрака на филма са на Антон Пиперов. Текстът зад кадър чете Стоян Алексиев. Филмът е копродукция между БНТ (Коста Биков и Камен Йорданов), НДК (Пламена Гиргинова) и „Уондърленд продакшънс“ (Искра Ангелова).

"Площад Славейков"