Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков коментира от позициите си на новопокръстен европейски консерватор действията на Станишев. Според него лидерът на БСП действал като мишка:

„Благодарение на неговото бягство като една мишка от бойното поле, сега аз ще трябва да водя битката срещу Бойко Борисов от името на всички български граждани. Затова призовавам избирателите на БСП да не се притесняват и смело да гласуват за ББЦ и за мен като премиер, за да спрем Борисов" 

"Току-що разглеждахме различните постове в Европейската комисия и в Европейския парламент. Името на Станишев не беше споменато нито веднъж за сериозен пост в тези институции. Това означава, че той е персона нон грата за Европарламента и Европейската комисия", заключава новият политик.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който многократно обсъждаше по време на кампанията за евровота поведението на Сергей Станишев днес предпочете да бъде лаконичен:

"Това си е работа на БСП и аз не се бъркам в тяхната работа”.

Предпазлива беше и Меглена Кунева, лидер на "Движение България на гражданите":

"Това е мандатоносителят и вероятно ще има по-широк отзвук сред всички партии, с които те в момента са в коалиция - ДПС и "Атака". Предполагам, че господин Станишев е провел някакви консултации с останалите политически лидери. Той се яви на европейски избори, предполага се, че едната от опциите е да замине за Европарламента", коментира Меглена Кунева пред БНТ.

Вече бившият соцдепутат Георги Кадиев написа във фейсбук:

"В политиката, както и в семейството няма по-добро от личния пример. Политиците трябва да са пример пред обществото. Да имат добро образование, добри семейства, да имат характер, да имат мисия. Нашата програма и цел е една-единствена - след 4 години хората да живеят по-добре от днес. Това ни прави естествени, не назначени лидери на обществено мнение. Затова, когато си политик и поемеш ангажимент, го спазваш. Как иначе да ти вярват за каквото и да е?"

Журналистът от "Дума" Александър Симов, осми в листата на БСП за евровота беше по-прям:

"От моя гледна точка (не ангажирам никой друг с нея) - това е неправилно решение. Лидерът на БСП няма място в друг парламент, освен в българския. Вярно е - всички живеем в усложнения свят на европейските норми и регулации, но един национален лидер трябва да е в българското Народно събрание. Особено след като ясно бе заявил, че ще остане тук."

"Сергей Станишев доказа, че за него БСП е салфетка. Той излъга за строителството на АЕЦ „Белене”, за строителството на „Южен поток”, излъга за заетостта, а тук лъжеше всеки ден – той оглавява евро листата, но няма да отиде е ЕП", рязък беше бившият съпартиец на Станишев и сегашен член на АБВ Румен Петков.

"Станишев се изсули тихомълком в Брюксел", коментира във фейсбук политологът Огнян Минчев.

"Всяко по-достойно решение би ме учудило много. Сега какво правят на "Позитано"? Две неща са важни. Първо - тактиката на "изгорената земя" - отстъпление с максимално разрушение, грабеж и замитане на следи. Затова се тупа топката в ъгъла, пък да имало ли избори, да нямало ли, кога, не било ли по-добре да работи парламента... Правете сметка каква треска ги тресе - ден мандат в опозиция храни... Второ - задължителна уговорка с тези, които предстои да дойдат на власт - да не ги пипат, да ги оставят, да ги забравят... Гарант на уговорката - Ахмед Демирович, разбира се", смята Минчев.

Румяна Бъчварова, социолог и шеф на кабинета на Бойко Борисов, докато беше премиер, допълва разбиващата критика към лидера на БСП и ПЕС:

"Не мога даже да съчувствам на БСП. Но лидерът на битката срещу дясното управление на Европа да се измъкне тайно като плъх в най-трудния момент и да твърди, че го прави, за да работи за коалиция с десните ми се вижда като Еверест на умопомрачителна наглост и безсрамие."

Сергей Станишев бяга, БСП е в пълна паника, е и мнението и на социолога Антоний Гълъбов пред "Фокус":

"Същественият въпрос не е толкова в личната кариера на Сергей Станишев, аз смятам, че от нея се интересуват само близките му, същественият въпрос е в това, че очевидно БСП се намира в пълна паника, очевидно партията мандатоносител не е в състояние да прогнозира и да управлява собствените си действия и това се превръща в риск за страната. Опасявам, че щетите, които това правителство може да нанесе на страната, ще бъдат преодолявани дълго време", смята Гълъбов.

"Сергей Станишев дължи обяснение на обществото", коментира и политологът Даниел Смилов пред "Фокус". "Не е редно лидер на основна партия в България да се държи по такъв начин – веднъж да каже едно, друг път друго и да засилва политическата несигурност, която и без друго е характеристика на ситуацията в момента”, смята Смилов. „Очевидно БСП ще преживее някакъв вид криза. Доколко АБВ ще се възползва от нея, не мога да се наема да прогнозирам, но ще очакваме размествания по върха на БСП, препозициониране. Вече част от него започна – Янаки Стоилов и Корнелия Нинова направиха някакви жестове на разграничаване от сегашното ръководство. Това ще бъдат процеси, които ще наблюдаваме в следващите няколко месеца", прогнозира той.

"Когато Станишев заяви, че няма да става евродепутат се очакваше ПЕС да има значително мнозинство в ЕП".

Това коментира соцдепутатът Таско Ерменков. Според него решението на Станишев било определено от силен натиск от страна на ПЕС. Ерменков обясни, че участието на соцлидера в разговорите за сформиране на широка коалиция за управлението на ЕС е много важно. По-рано тази вечер парламентарната група на левицата избра за свой шеф Атанас Мерджанов, а за заместници Петър Кънев, Филип Попов, Захари Георгиев и Марияна Георгиева.