Какво ще празнуваме в неделя? Възкресението на Исус Христос от мъртвите или традицията да се яде козунак и да се чукаме с цветни яйца?

Задавам този въпрос, защото един спор на моята стена във "Фейсбук" се пренесе и в проруски сайт. Един от стотиците сайтове, които разпространяват кремълска пропаганда.

Ще обясня. Ядосах се, че президентът Радев нарече Входа Господен в Йерусалим български празник. Да, това е светъл празник и за българските християни. Но е толкова български, колкото и Бог е българин, защото някой ритнитопковец бил вкарал гол в последната минута в мач за класиране на световно първенство.

Десетилетията на атеистична пропаганда доведоха дотам, че се празнуват не християнските празници, а спохождащите ги обичаи - било трапезни, било други. Генерал Радев и цялото му обкръжение са крайно непросветени по въпросите на вярата. Ами един телефон на Патриарха да беше вдигнал. Убеден съм, че Неофит щеше да му обясни за какво става дума.

Това е стара комунистическа практика. Съвременниците на онзи режим помним, че докараха Дядо Мраз от Сибир и поставяха коледни дръвчета за Нова година. В стремежа си да откраднат празника.

Имам повече уважение към агностиците, та дори и към атеистите в сравнение с тези псевдохристияни. И отново се вижда руската четка при сегашната президентстка живопис.

Това не е измислено в България. Съвременната великоруска доктрина изполва православието като фундамент на евроазиатския си проект. Държавна църква. Ами това е по-страшно дори от клерикалната държава.

Колкото и парадоксално да звучи, но ще се позова на думите на Анжел Вагенщайн за необмисленото (или добре обмисленото от онези, които му дърпат конците) изявление на президента в изборната нощ. На пъченето на Радев при един предварително аранжиран въпрос на "цивилен" свещенник към него моят иначе политически противник Вагенщайн написа:

"Тъкмо затова изпитах огромно смущение от един Ваш отговор на въпрос: готовността Ви да помогнете за въвеждане на предмета „Православие” в училищата. Защото за мен въвеждането на една нова дисциплина в школото е по-важно за нацията от включването на нов атомен реактор в Козлодуй. Уроци по православие в една страна, в основата си православна, но в която има цели католически и мюсюлмански региони, юдеи и евангелисти, а и немалко от онези, към които принадлежа и аз, вярващи повече в неверието на Волтер, Ницше и Маркс, отколкото в небесните богове! А защо, господин генерал, това да не бъдат уроци по РЕЛИГИЯ, за да знаят децата не само за православието, а и що е будизъм или протестантство, и какви божества са обитавали Олимп и бреговете на Нил. Казвам го, за да внимавате какво обещавате и защото знам, че упорито ще Ви напомнят това Ваше обещание!"

Но да се върна към Възкресение Христово. В България какво ще се чества? Възкресението на Исус или  някакъв "български" Великден? Аз какво да празнувам тук? Възкресението или "американски" Великден? А хората по света? "Белгийски" Великден или "бразилски" Великден? Или "френски", "парагвайски", "люксембургски" или какъвто ви скимне Великден?

Интересно е, че например в Япония харесват някои християнски празници. Но какво празнуват например на Рождество Христово? Не раждането на Спасителя, а онова, което съпровожда празника - накичената елха, Дядо Коледа с подаръците... или измислените битовизми, комерсиализирали християнския празник. Но това не е укоримо. Те не са християни. Просто им е харесала една чужда традиция.

В заключение. На втория ден от Страстната седмица президентът произнесе най-мракобесното и антихристиянско слово в последните петдесет години. Дори Тодор Живков никога не си е позволявал подобни думи. 

Млъкнете поне преди Възкресение! Отложете поне за след празника пропагандата за новия закон за защита на нацията, който подготвяте.