Свикнали сме да слушаме как "сокърът" не е популярен в САЩ, как винаги остава в сянката на американския футбол, бейзбола, баскетбола, че и хокея на лед. Вярно е, че янките гледат така нареченият от тях "сокър" само по време на мондиали. Но ставащото в момента отвъд океана е просто шокиращо: световното по футбол постигна рекордна тв аудитория, като удари баскетбола!

Мачът САЩ - Португалия (2:2) е гледан от 25 милиона зрители, 18,2 млн. от които са проследили драматичния сблъсък по спортната телевизия ESPN, а още 6,5 млн. по канала Univision, който е на испански език. В същото време финалите в Националната баскетболна асоциация (НБА) между "Маями Хийт" и "Сан Антонио Спърс" са събрали средно едва 15,5 млн.

Логично апетитът към "сокъра" е дошъл след победата над Гана, привлякла скромните 11,1 млн. А 18-те милиона на втория двубой се оказват най-гледаното спортно събитие по ESPN извън плейофите по американски футбол в НФЛ и финалите в колежанското първенство пак от същия спорт. Просто щатският футбол - любимата игра отвъд океана, тази с която янките се отъждествяват най-силно, си остава недостижим. В Топ 10 на най-гледаните тв програми в Америка за всички времена са 9 финала "Супербоул".

За сравнение предишният рекорд на "сокъра" държеше финала на световното за жени между САЩ и Китай през 1999 г. - малко под 18 млн. Още едно сравнение, което не е в полза на типичните американски игри. Финалите на бейзболното първенство, известни като Световните серии, са приковали миналата есен средно 14,9 млн.

А какво ли ще стане със "сокъра", ако янките продължат в Бразилия и стигнат примерно до полуфинал?