Испанската принцеса Кристина - дъщеря на доскорошния крал Хуан Карлос и сестра на нововъзкачилия се монарх Фелипе VI, ще бъде изправена пред съда за финансови престъпления и пране на пари, съобщи в. "Ел Мундо".

Това окончателно постанови съдията следовател Хосе Кастро от Палма де Майорка.

Така за първи път в историята на Испания член на кралската фамилия ще застане пред съда.

Заедно с Кристина ще бъде съден и съпругтът й, бившият хандбалист Иняки Урдангарин. Всъщност той е главният подсъдим. А Кристина ще го последва, защото според огласеното днес постановление на Хосе Кастро тя не може да не е знаела какво е правил съпругът й и е била негов съучастник.

Става дума за присвояване на близо 5,8 милиона евро. Това ставало чрез "Айсоон" - семейната фирма на Иняки и Кристина, а също така и чрез благотовворителната неправителствена организация "Ноос", оглавявана от бившия спортист.

Парите били отклонявани от "Ноос" към "Айсоон". Част от присвоената сума Кристина пръснала за реформа на двореца, който обитава заедно с Иняки, закупуване на произведения на изкуството и скъпи дрехи, празнуване на детски рождени дни, скъпи пътувания, както и за уроци по латинотанците салса и меренге.

Кралската сестра ще бъде съдена от провинциален съд в Палма де Майорка.

Скандалът със съпрлузите Елена де Борбон и Иняки Урдангарин избухна през 2013 г. Той сериозно подкопа доверието в кралската фамилия. Година по-рано крал Хуан Карлос бе уличен, че е отишъл на сафари за 40 000 евро в Африка по времето, когато властите в Испания налагаха жестоки финансови икономии на населенението.

Стигна се дотам, че много испанци в допитванията твърдяха, че Хуан Карлос трябва да абдикира. В крайна сметка 76-годишният монарх стори именно това на 2 юни 2014 г. А на 19 юни той официално сдаде властта на престолонаследника - първородния си син Фелипе.