ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ - Външните министри на НАТО призоваха днес Русия да спазва прекратяването на огъня в Украйна, часове след като сепаратистите свалиха военен хеликоптер в източната част на страната. В нападението загинаха девет войници.

Украинската армия съобщи, че още двама от нейните войници са загинали след общо 35 нападания на сепаратисти срещу правителствените сили.

"Засега прекратяването на огъня не е успешно," заяви белгийският външен министър Дидие Рейндерс, пристигайки на срещата с 27-те си колеги от НАТО.

"Далече сме от това да можем да бъдем оптимисти", каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. "Виждаме колко бързо постигнатият успех може да бъде унищожен".

Украинският президент Петро Порошенко обяви едноседмично едностранно прекратяване на огъня като част от мирен план. Той обаче предупреди сепаратистите, че може да отмени прекратяването на огъня.

Руският президент Владимир Путин осъди свалянето на хеликоптера по време на посещение във Виена във вторник. Той също поиска руският парламент да отмени разрешението, което му даде през март да използва военна сила в Украйна.

"Ние смятаме, че е време г-н Путин и проруските сеператисти сега също да покажат мир на дело, а не само на думи," каза датският външен министър Мартин Лидегор.

"Докато имаше добре дошли думи от Русия,...още не сме видели действията, които трябва да вървят с тях," каза британският първи дипломат Уилиям Хейг. Той припомни, че ЕС може да приеме по-тежки санкции спрямо Русия, ако тя не спре доставките на въоръжение към сепаратистите в Украйна.

Нови европейски санкции може да бъдат разгледани на срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък. "Русия има шанс до петък да покаже, че смята сериозно да намали напрежението", каза холандският външен министър Франс Тимерманс. "Бихме желали да видим конкретни стъпки".

Американският държавен секретар Джон Кери, който също участва в срещата, не говори пред журналистите на влизане в нея.

"Днес ще прегледаме отношенията ни с Русия и ще решим какво да  правим по-нататък," каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. "Съжалявам, че трябва да кажа, че не виждаме признаци Русия да спазва международните си ангажименти", добави той.