Може да се проведе и референдум дали Турция да прекрати преговорите за членство в ЕС. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в обръщение към привържениците си пред президентския дворец в Анкара ден, след като 51% от турците гласуваха с "да" на националното допитване дали страната да стане президентса република.

По думите на Ердоган, цитиран от АФП, за страната му не е от голямо значение, ако ЕС реши да прекрати преговорите членство. Според него Европа кача Турция да чака пред вратата на ЕС вече 54 години и това 

Турският президент обяви още, че не признава докладите на наблюдателите от ОССЕ, според които гласуването вчера е било съпроводено от репресии и начинът, по който е проведен вотът "не отговаря на европейските стандарти". Според Ердоган в ЕС има страни, които противопоставят на конституционните промени повече от опозицията в страната. 

Освен евронаблюдателите на референдума, и от организацията "Хюман райтс уоч" обявиха, че референдумът се е състоял на фона на безпрецедентни репресии.

Държавният департамент на САЩ пък настоя в специално изявление турското правителство да защитава основните права и свободи на всички граждани независимо от техния вот на референдума. В изявлението, цитирано от "Ройтерс" се казва, че САШ взима под внимание безпокойството на европейските наблюдатели на референдума в Турция и ще изчака заключителния доклад