Съветът на федерацията удовлетвори молбата на руския президент Владимир Путин и отмени даденото му разрешение да използва сила в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

153-ма сенатори гласуваха "за", един бе против, а въздържали се нямаше.

Решението на горната камара на парламента обаче не означава, че Путин не може да вкара войски в Украйна, отбелязва Нюзру. През 2009 г. тогавашният президент Дмитрий Медведев получи от същия този Съвет на федерацията безсрочното право да праща руската армия зад граница.

Путин се обърна към руския сенат вчера с молбата да отмени разрешението, което му бе дадено на 1 февруари. Това стана, след като Москва окачестви свалянето на президента Виктор Янукович в Киев като държавен преврат.

ЕС и САЩ приветстваха новата стъпка на Путин. Тя дойде, след като на 20 юни украинският президент Петро Порошенко нареди на всички военни подразделения в страната да прекратят огъня за една седмица.

Министерството на отбраната в Киев обаче съобщи, че въпреки примирието вчера проруски сепаратисти са свалили украински военен хеликоптер. Загинали са всичките 9 души на борда на машината.

Същевременно Павел Губарев - самообявилият се народен губернатор на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) написа във фейсбук профила си обръщение към Путин да прати руски миротворци в Донецка и Луганска области.

Петро Порошенко подписа указ за назначаването на боксьора Виталий Кличко за председател на Киевсгата градска държавна администрация. Бившият олимпийски шамвпион спечели убедително още на първия тур изборите за кмет на Коив на 25 май.