Прокуратурата трябва да изготви изцяло нов обвинителен акт срещу украинеца Роман Логвиненко - единственият задържан и обвинен за на атентата с гранатомети срещу Алексей Петров. Това става ясно от определението на Софийския апелативен съд (САС), пише "Правен свят". Всъщност второинстанционните съдии за втори път се съгласяват с разпореждане на СГС за връщане на делото, пише "Правен свят".

Градският съд върна делото на прокуратурата в началото на март 2017 г., като прие, че оттам са внесли идентичен с предишния обвинителен акт, който пък беше върнат още през есента на м.г. Тогава съдът констатира, че от изложените от държавното обвинение факти не се установява самоличността на участниците в атентата, конкретните им действия, липсвали и фактически твърдения за използваното оръжие.

В новия обвинителен акт, внесен през февруари 2017 г., всъщност бил добавен само преразказ на показания след допълнителен разпит на един свидетел.

В последното определение на САС (Мария Митева-председател, Владимир Астарджиев-докладчик и Татяна Грозданова) се казва, че обвинителният акт не отговаря и на минималните стандарти в НПК, като в него няма изложени факти, по които съдът да се произнесе. Апелативните съдии също споделят, че внасянето на идентично обвинение с предходното, "с добавяне на няколко реда", представлява явно неизпълнение на предишните указания на съда.

Атентатът срещу Петров беше извършен на 29 октомври 2015 г. в кв. "Кръстова вада" Според обвинението Логвиненко е подбудил Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков да извършат нападението, докато Петров пътувал с шофьора си в брониран "Мерцедес S 500 Гард". Темпински и Чорний стреляли два пъти по автомобила с гранатометите, но снарядите не проникнали в него.

След първото внасяне на обвинението в съда, от Софийската градска прокуратура обясниха, че разследването срещу Темпински, Чорний и Балков продължава в отделно производство, което явно е и една от пречките пред обвинението срещу Логвиненко, тъй като САС пише, че в обвинителния акт няма никакви факти, които да сочат, че опитът за убийство е извършен от останалите трима участници.

Въпреки множеството пропуски в обвинителния акт, констатирани от съда, украинецът Логвиненко е бил готов да признае всички факти и обстоятелства в него и да получи по-лека присъда, съгласно чл. 371, т. 2 от НПК. Именно това обстоятелство е било използвано от прокуратурата, за да аргументира тезата си, че обвинението е ясно за Логвиненко.

Апелативните съдии обаче подчертават, че това не е достатъчно.

Накрая САС изброява в 5 точки какво трябва да съдържа следващият обвинителен акт, който трябва да е напълно нов и да не повтаря последния.