Големият руски режисьор и шеф на Съюза на кинематографистите на Руската федерация Никита Михалков обяви, че създава собствена киноакадемия, предаде ИТАР-ТАСС. Академията ще започне работа през септември 2015 г. В нея ще се обучават актьори, режисьори и сценаристи, вече завършили висше образование.

Носителят на "Златна палма" от Кан, "Златен лъв" от Венеция и "Оскар" за чуждестранен филм съобщи новината дни преди откриването на третата си едномесечна лятна киноакадемия, която ще върви от 3 юли до 3 август. "Успехът на летните академии ме убеди в необходимостта да направя и целогодишна. Ако за месец успяваме да постигнем такива високи резултати, значи за година ще ги увеличим стократно", каза Михалков.

"Вече намерихме малко субсидии, вероятно първите випускници ще бъдат около 50, като с времето цифрата ще се увеличи до 80", обеща режисьорът. В академията ще се изучават основните принципи на най-известните театрални школи в света - Вахтангов, Михаил Чехов, Питър Брук. Завършилите ще получават държавна диплома.

Обучението е платено - 400 хиляди рубли (около 8700 евро) годишно. Цената обаче е за руснаци. За чужденци Михалков не уточни срещу колко ще продава знанията си на желаещи иностранци, каквито неминуемо ще се появят.