Преди години, някъде в края на 1984-та или началото на 1985 година, един германски шофьор на такси ми подари книгата  "Дианетика". Тогава не знаех каква е тази книга.

Беше дълго пътуване. Мисля, че отивах към едно казино в Bad Wiessee край Мюнхен. И през целия път си говорихме с шофьора. Питам го нещо. Той ме пита друго и така от дума на дума се стигна до неговия въпрос:

"Като сте журналист знаете ли коя книга е издадена в най-големия тираж в света?"

"Библията", попитах неуверено.

"Не - казва. - Съвременна книга".

Започнах да изброявам популярни писатели и техните бестселъри, а той все клатеше отрицателно глава. Предадох се, както се казваше в детските игри. Той спря и отиде отзад към багажника. Върна се с книга в ръка.

"Бих искал да Ви я подаря", каза.

"Ама аз не разбирам добре немски", отвърнах.

"Тя е на английски", се усмихна той и ми връчи "Дианетика".

Благодарих му. Дадох му служебната си визитна картичка и накрая голям бакшиш. Не се случва всеки ден шофьор на такси да ти подари книга.

Командировката в Мюнхен изтече след два-три месеца. Върнах се в Ню Йорк. И като си прегледах служебната поща намерих пакет с брошури, изпратени от Германия. Бяха пропагандни материали на Църквата на сциентолозите. Тогава чак загрях каква е онази книга. Бях я оставил за четене след командировката. Така попаднах в списъка на тази църква. Всеки няколко месеца получавах пакети от Германия. Не искаха пари, не искаха някакво участие - просто пращаха печатни материали за църквата. Още тогава ставаше дума, че не бива да се вярва на модерната медицина, особено на психиатрията; че не бива да се взимат антидепресанти. Беше започнала и тяхната битка срещу ваксините.

Ще отворя една скоба. В момента се води агресивна кампания и в България за  "връзката" между ваксините и аутизма. Чета в множество интернет форуми майки да споделят, че няма да ваксинират децата си против морбили, рубеола, паротит.

Но да се върна към моята история. Хвърлях ги в кошчето онези материали, но те идваха и идваха. Винаги бяха на английски. Това го казвам, защото има значение за по-нататъшния ми разказ. В началото на есента на 1991 година напуснах Радио "Свободна Европа". Сигурно тези брошури са пристигали и след това.

Както и да е. Преди няколко месеца получих на частния си адрес в Ню Джърси пакет от Германия. Погледнах подателя - мюнхенския клон на църквата.

Онази история напълно ми беше излязла от паметта. В пакета имаше една брошура на немски език за "Дианетика" и информация за Църквата на сциентолозите, а също и няколко въпросника - на какъв език искате да ви пращат печатни материали, какъв е новият ви телефон и имейл. (Виж снимката най-горе.)

Изглежда са дигитализирали някогашната си база данни. И са открили сегашния ми адрес. Двадесет и пет години по-късно! Но интересното е, че не ме бяха прехвърлили към местните сциентолози, а присъствам в новите списъци на мюнхенската църква Scientology Kirche Bayern.

Веднъж зарибен - до гроб зарибен. Но хич не е смешно, защото има толкова лековерни родители на тази земя, които не ваксинират децата си и често произнасят така смъртната им присъда.

А това, че разни холивудски звезди като Том Круз или Джон Траволта са увлечени по тази псевдонаука/псевдорелигия не е оправдание да бъдат излагани на риск здравето и животът на децата.