Формалният отговор на въпроса КОЙ продаде „Булгартабак“ на Цветан Василев и Делян Пеевски е НИКОЙ. Защото тютюневата компания на хартия е собственост на анонимно физическо лице от Дубай, което притежава регистрираната в Лихтенщайн Livero Establishment, която пък купи приватизатора BT Invest – фирма на руската банка ВТБ.

Шумният разрив между банкера и депутата от ДПС потвърди старите слухове, че въпросното физическо лице от Дубай най-вероятно не притежава медии, не бе избрано за шеф на ДАНС и няма силно влияние в съдебната система.

Цветан Василев директно нарече Делян Пеевски собственик на „Булгартабак“ и го обвини, че източва компанията в „огромни размери“. Именно от тази фирма започва разривът между двамата - след като КТБ е направила предсрочно изискуеми кредитите на тютюневия гигант, Българската банка за развитие ги е рефинансирала и така на практика е подкрепила Делян Пеевски. "Услугите" обаче не са само по времето на това правителство. 

Ето КОЙ

Ето още един формален отговор - „Булгартабак“ е приватизиран от Агенцията за приватизация през 2011 г. Подготвените условия за стратегическите инвеститори изискват те да имат дейност и в преработката на тютюн, и в производството на цигари. Повечето световни компании обаче са се фокусирали във второто и така отпадат автоматично от надпреварата. После идват крайно облекчените изисквания за финансовите инвеститори. Руснаците са единствен кандидат и експресно печелят конкурса с цена от 100 милиона евро.

ДПС искаха да си купят "Булгартабак" и си го купиха. Трябваха им гаранции, че именно те ще вземат тютюневия холдинг и затова бяха измислени критерии, които да направят невъзможно участието на стратегически инвеститори“, обясни пред Клуб Z членът на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Руси Статков (БСП).

Въпреки, че представителят на левицата в агенцията повдига въпроса, това не води до ясна позиция на партията БСП. Единствено Румен Овчаров, който има стар конфликт с Делян Пеевски, казва това, които всички са чували – „Булгартабак“ отива в ръцете на двамата днешни врагове.

„Имаше изрично указание в БСП по този въпрос да не се рови“, каза Овчаров преди дни.

В Надзорния съвет само двама повдигат въпроса за „натъкмените“ изисквания към купувача – червеният Руси Статков и синият Димитър Бъчваров.

Държавата има ДАНС. Ако е стоял човек с антидържавнически криминални намерения зад купувача, то това е работата на ДАНС. Да дойдат и да кажат – вижте какво, формално купувач е едикой си, но се готви едикакво си. Ние такова становище не сме получили. Как точно ние в агенцията можем да направим такъв извод, освен ако не проявяваме прекалено политическо пристрастие“, коментира Димитър Бъчваров пред Клуб Z.

Решението е взето с 6 на 1 гласа. Представителите на ГЕРБ, ДПС и синият подкрепят. Само Статков е против, но пък партията му мълчи.

„Гласувах „за“, защото хронологически състоянието вървеше към зле. Сега виждам, че това е било правилно. Дружеството значително подобри показателите си след приватизацията. Акциите се покачиха, излезе на стабилна печалба. Отговорност за какво да носим – за това, че си е подобрило финансовото състояние дружеството след приватизацията, че е увеличило износа, че е запазило работните места – това ли са греховете“, попита Бъчваров.

„Още в самото начало на процедурата беше съвсем ясно, че тя е в противоречие с изискванията на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Има три основни принципа - прозрачност, равнопоставеност и икономическа ефективност. Няма как второто условие да се постигне при положение, че за финансовите инвеститори изискванията бяха много по-леки от тези за стратегическите“, спомня си Статков.

Ролята на ГЕРБ и мълчанието на БСП

Единици са социалистите, които публично критикуват сделката. Това са Румен Овчаров и Корнелия Нинова, които през 2007 година загубиха постовете си на министър и зам.-министър на икономиката заради разногласия с Делян Пеевски – тогава зам.-министър на бедствията и авариите. И тогава опитите за влияние в „Булгартабак“ са в центъра на скандала. Пеевски също е уволнен, но малко по-късно премиерът Сергей Станишев го възстановява, както тогава се твърдеше, по настояване на Доган. Но благосклонността на червения лидер към Пеевски продължава и в опозиция – БСП не заема позиция срещу точно този модел на приватизация на компанията.

През 2011 година министър на икономиката и принципал на „Булгартабак“ е Трайчо Трайков, който няколко пъти публично изказва несъгласие с процедурата.

„В момента, в който едно дружество мине за приватизция, министърът има правото само да вдига шум, но не може да влияе на процеса. Надзорният съвет промени критериите и така не се появи стратегически инвестиор. Когато стана ясно, че ще е финансов инвеститор, тогава е абсолютно без значение кой е той – ясно е, че рано или късно ще препродаде. Имаше допускания кой има краен интерес, но какво от това“, коментира пред Клуб Z Трайчо Трайков.

Тогава Министерството на икономиката като собственик на „Булгартабак“ изтегля всички пари от дружеството под формата на дивидент – 53 милиона лева. Мотивът на Трайков е тези пари да не послужат за плащане на цената по приватизацията. Това решение е остро критикувано от медиите на майката на Делян Пеевски.

Веднага след продажбата на „Булгартабак“ Бойко Борисов я определя като „възможно най-добрата“ сделка. Попитан не е ли притеснително, че купувачът е офшорна компания, Борисов даде един от дълго цитираните си отговори: „То и "Кока-Кола" е офшорна“.

Растежът на банката на Цветан Василев и на сферите на влияние на депутата Делян Пеевски се движи само в една посока - нагоре. И по време на правителството на Сергей Станишев, и на Бойко Борисов, и на Пламен Орешарски, без значение дали ДПС е в управление или в опозиция. 

По времето на правителството на ГЕРБ тази група наистина израсна. Не е изключено това да е ставало с помощ“, предположи Трайчо Трайков.

Може би някой ден ще се разбере персонално КОЙ или КОИ...