Ясна е структурата на бъдещия кабинет на България. Правителството ще има 4-ма вицепремиери и 17 министри. Това обяви пред Нова тв съпредседателят на „Обединените патриоти” Красимир Каракачанов.

Бъдещият министър-председател Бойко Борисов не пожела да разкрие кои ще са имената в новото правителство.

Неофициално обаче телевизията твърди, че единият от вицепремиерите ще бъде избран измежду лидерите на „Обединените патриоти”.

Според бТВ дори двамата лидери - Каракачанов и Валери Симеонов ще са вицепремиери.

В интервю за Канал 3 Каракачанов уточнява, че за имена не е говорено. Знае се само едно – това на министър-председателя Бойко Борисов.

Лидерът на ВМРО не отрича, че двамата с Валери Симеонов вероятно ще са членове на Министерския съвет. А на въпроса кой ще го замества в партията казва:

„Хванахте ме неподготвен“.

Каракачанов твърди още, че броят на министерствата не е обсъждан, но според него „Обединените патриоти“ трябва да имат повече от четири.

А запитан свиква ли вече с обръщението „г-н вицепремиер“, отговаря така:

„Не е обсъждано дали ще ставам вицепремиер, така че не знам дали трябва да свиквам с това обръщение“.

Спекулирало се с броя на министерствата, които щели да вземат патриотите, някои медии пишели седем, други четири...

Патриотите имали интерес към всички ресори в изпълнителната власт, които щели да им помогнат да решат проблемите, както обществото очаква от тях.

„Имаме много ресори, за които имаме идеи, вече са заложени в общата програма, както и хора, които биха били полезни. Защо не в земеделието, екологията, икономиката, образованието...“, попита Каракачанов.

Но пак се застрахова, че това не е обсъждано.

Интересно е, че също днес пред Нова тв Цветан Цветанов спомена първо образователното ведомство като едно от тези, за които ГЕРБ няма да отстъпят за нищо на света.

Въпреки това на въпрос дали Султанка Петрова ще стане зам.-министър на труда и социалната политика, Каракачанов призна, че смята да я предложи.

По отношение на перспективата да стане военен министър и попитан как НАТО би приела номинацията му, Каракачанов заяви, че Алиансът не участва в изборите, а това правят българските граждани.

„Не избираме правителство на НАТО, а на България, която е суверенна държава“, каза той.

Каракачанов не виждал никакъв проблем човек с неговите убеждения да стане министър на отбраната. Единственият проблем бил, че все още не се знае кой ще заеме този пост.

Според него обаче армията ни имала потенциал, макар през последните 25-27 години да била обект на постоянен погром, което важало и за военното разузнаване.

„Последният удар по военното ни разузнаване, което беше най-добрата ни разузнавателна служба, беше нанесен в предишния мандат от тогавашния министър на отбраната и от предишния ни президент, които 27 г. след края на комунизма, си играеха на декомунизатори на българските служби за сигурност“, каза лидерът на ВМРО.

Според анализ на бТВ ГЕРБ вече са дали да се разбере, че няма да отстъпят земеделието и здравеопазването. Сигурните министри в тяхното "поле" били Лиляна Павлова, Екатерина Захариева, Владислав Горанов, Ивайло Московски.

Официалните преговори ще започнат другата седмица в четвъртък, когато се очаква президентът да връчи проучвателен мандат на най-голямата парламентарна група. Все по-често се споменава 4 май като датата, на която вече ще имаме ново правителство.

В момента пък се подготвя финализирането на коалиционното споразумение, което утре ще се обсъди на "чернова", а следващата седмица ще бъде подписано.