Центристът Еманюел Макрон води пред крайната националистка Марин льо Пен, сочат първи прогнозни резултати от екзитполове на президентските избори във Франция. Те са разпространени от белгийска телевизия, защото във Франция е забранено да се публикуват предварително данни от социологически преброявания в деня на вота.

Еманюел Макрон получава 24 процента, а Льо Пен е след него с 22 на сто.

Трети е представителят на Републиканците Франсоа Фийон, който е предпочетен от 20,5% от гласувалите. Както се очакваше четвърти е крайнолевият политик Жан-Люк Меланшон с 18 процента.

Активността на изборите е много висока. Към 17 часа тя е близо 70 на сто. Въпреки това Министерството на вътрешните работи отправи призив към французите да излязат и гласуват.

Всички 11 кандидати вече гласуваха и са в очакване на резулататите. Бюрата са отворени до 19 часа местно време - 20 часа българско. Но могат да продължат да работят още един час, ако има големи опашки.

Гласуващите в Лондон цял ден висят на огромна опашка, която е поне четири пъти по-голяма от снимките, които сме виждали с българи пред урните в лондонската столица.

Според белгийския тв канал RTBF французите в САЩ и Канада предпочитат Еманюел Макрон и той има 45,35%, докато Марин льо Пен е едва четвърта със само 6,2 на сто. Втори е Фийон с 25,33, а Меланшон е с 14,1 на сто от гласовете в Северна Америка.

Изборите се следят с огромно внимание както във Франция и цяла Европа, но и отвъд океана.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отбеляза, че днешните френски президентски избори са „много интересни“, предаде Politico, цитирано от "Фокус" .

„Много интересни избори в момента се провеждат във Франция“, коментира Тръмп в туитър.

В четвъртък той заяви, че кандидатката за президент от Националния фронт Марин льо Пен е за „най-силни граници и тя е най-силното нещо, случващо се във Франция“.

По-рано прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че Тръмп няма предпочитан кандидат на изборите. 

 
Сигурен съм, че народът на Франция ще каже „Не“ на ужасния ултранационализъм на Льо Пен“, заяви Мартин Шулц по време на митинг в Кьолн.
Бившият шеф на Европарламента и кандидат за канцлер на Германия от Социалдемократическата партия се надява, че Марин льо Пен няма да успее и на втория тур, който е на 7 май.