Има съмнения, че Русия финансира партии (в България - б.р.). Има съмнения, че много български политици много често посещават Русия по един или друг начин и не просто само в рамките на една официална визита. Една много голяма част от визитите на български политици не минават през Външно министерство. То изобщо не знае за какво става въпрос там, което според мен е проблем.

Аз лично казвам, повтарям и за стотен път отново ще посоча, че имаме доказателства, доклади на ДАНС, които посочват, че има инициирана срещу България кибер атака в ден на избори - общинските избори и референдума за електронното гласуване. Този референдум бе ударен. Ние сезирахме всички служби. Тази кибер атака беше срещу ЦИК. Беше атакуван сайтът на президентството, на Министерския съвет. Това е атака срещу институции и срещу българската демокрация. Аз сезирах партньорските служби от САЩ, Германия, който се сетите.

По отношение на кибер атаката съм сигурен и съм коректен, защото съм виждал доклад на нашите служби. Трябва да си зададем въпроса защо така се получи, че Русия няма интерес от даването на правото на глас на 2 милиона българи в чужбина. Тепърва трябва да има обществен дебат по тази тема

Всичко това, което се случи тогава, е част от един процес, който изплува сега със страшна сила.

Същата тази група, която осъществи атаката срещу българските инстититуции, открадна всички мейлове на немските депутати, източи цялото съдържание на сайта и кореспонденцията на Бундестага. Същата тази организирана група, която има своята база в Русия.

Днес гледаме дебата в американския сенат - те са същите хора. Ние имаме поредица от събития, която показват много ясно, че Русия е търсила и разработвала подобни инстурменти. Разбира се, добавям и Турция. Русия и Турция, включително и Македония в много по-малка степен, са се опитвали да влияят на политическия процес в България. Това трябва да е тема на нашите институции.

...

Част от изказването на президента (2012 - 2017) Росен Плевнелиев пред Нова телевизия на 24 април 2017 г.