Държавата да си върне обратно "символа" на БСП - дом паметника "Бузлуджа", известен като "чинията" - това е една от точките в дневния ред на заседанието на служебното правителство за утре. Тя е предложена от регионалния министър Спас Попниколов. 

Идеята на служебното правителство е да отмени Решение №731 на Министерския съвет от септември 2011 г. Тогава първото правителство на Бойко Борисов реши да прехвърли безвъзмездно "чинията" на Българската социалистическа партия. Преди да вземе това решение тогавашният премиер обеща това на социалистите, след като на традиционния си събор от БСП осветиха фасадата, въпреки забраната за това от страна на областния управител на Стара загора. 

"Това, което направиха от БСП на празника си, да осветят Бузлуджа, въпреки забраната на областния управител на Стара Загора Йордан Николов, показва какво представлява партията им. Да пуснат писмо, да си я вземат и да се оправят", заяви тогава Борисов.

Малко след това - около месец, лидерът на ГЕРБ спази обещанието си и правителството прехвърли безвъзмезсно паметника на БСП със свое решение. В него пише, че се възлага на областния управител на Стара Загора да прехвърли имотите с договор на партията и да ги отпише от архивите на частната държавна собственост.

Пак тогава тръгна и версия, че пловдивският социалист и бизнесмен Георги Гергов ще прави акция за реставрация на имота. Какво се случи обаче не е ясно. Кампании правеха и младежите от соцпартията.

 

През 2016 г. пък Борисов, отново като премиер във второто си правителство, отправи предложение на социалистите през медиите, докато бе на обиколка в Казанлък. 

"Дадоха ми проект за Бузлуджа, ще дам и на БСП да го видят, ако искат да направим нещо заедно, за да предотвратим разрухата там и да не се приема, че правим нещо срещу някого", заяви той.

По думите му проектът, който му бил представен от млада архитектка, която искала "чинията" да се превърне в Музей на националната памет, показвал, че реставрацията на комунистическия символ ще струва около 2,5 млн. лв. Идеята на Борисов тогава бе с работата да се заеме проф. Николай Овчаров.

Не е ясно дали държавата има някакви планове за "чинията", щом сега иска да си вземе имота от БСП. Това вероятно ще разберем утре след заседанието на Министерския съвет.