България е на 109-о място по свобода на словото за 2017 г. Това е според класацията на "Репортери без граници", оповестена днес.

Степента на свобода на журналистите в 180 държави се определя от отговорите във въпросници, разпратени на новинари, специалисти по медийно право, изследователи и др. Тази качествена оценка се комбинира с количествени данни за злоупотреби с медии и насилие срещу журналисти за изминалия период. Използваните във въпросника критерии са плурализъм, независимост на медиите, медийна среда, автоцензура, правна рамка, прозрачност и качество на инфраструктурата за създаване на новини и информация.

Страната запазва позицията си в сравнение с миналата година, когато бе на 113-о място.

Тя не само е на 109-о място в списъка от общо 180 държави, но и е първата, с която започва категорията "Лошо състояние" със свободата на медиите. В Европа такива са само още три държави - Македония (111), Русия (148) и Турция (155).

В първата десетка влизат Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Холандия, Коста Рика, Швейцария, Ямайка, Белгия и Исландия. Германия е на 16-о място, Франция на 39-о, Великобритания на 40-о.

България е в дъното на класацията дори само за региона на Балканите. Румъния е на 46-о място, Босна и Херцеговина на 65-о, Сърбия на 66-о, Хърватия на 74-то, Косово на 82-ро, Гърция на 88-о. Черна гора на 106-о, Македония на 111-о, а Турция на 155-о.

На Балканите ситуацията в България напомня тази в Македония или Черна гора, но непосредствените съседи в класацията са страни като Габон и Парагвай.

По принцип България се изкачва с 4 позиции в класацията, но в действителност отчита отстъпление от 0.55 пункта в индекса, по който тя е направена. Иначе казано, подобрената позиция се дължи на това, че е станало доста по-зле в други държави, а не че се е подобрило положението с българската медийна среда.

Медийната среда в България е доминирана от корупция и съглашателство между медии, политици и олигарси

"От страните членки на ЕС България се класира на най-незавидни позиции. Това е заради средата, която е доминирана от корупция и съглашателство между медии, политици и олигарси", се обяснява в анализа на "Репортери без граници". Поименно се посочва Делян Пеевски, "оглавявал разузнавателната служба на страната и притежател на шест вестника, който контролира 80 на сто от печатното медийно разпространение". "Разпределянето на суми от еврофондовете към определени медии е съпроводено с пълна липса на прозрачност." Така се гарантира благосклонното отразяване на дейността на правителството и прикриването на скандали, аргументират се в анализа си от международната неправителствена организация.

Светът през 2017 г. - епоха на постистина, пропаганда и потискане на свободи

Световният индекс за свободата на медиите, съставен от "Репортери без граници", отразява състоянието на медии, в среда, в която атаките към тях се превръщат в нещо обичайно. "Ние сме в епохата на постистината, пропагандата и потискането на свободи", обобщават в анализа.Това се наблюдава особено в демократичните държави. Затова и точно при много от тях има спад в представянето.

В анализа се отделя специално внимание на изборите в САЩ и ролята на Доналд Тръмп. "Изборите на 45-и президент на САЩ се превърнаха в лов на вещици срещу журналистите", пише там. Напомня се как Тръмп е обвинявал журналистете, че са "сред най-безчестните човешки същества на земята" и че са разпространявали нарочно фалшиви новини, като така е нарушил дълга традиция в САЩ за защита на свободата на изразяване. "Речта на омразата, използвана от новия господар на Белия дом и неговите обвинения в лъжа към медиите допринесоха за атаки към медии навсякъде по света, включително и в демократични държави", смятат от "Репортери без граници".

САЩ падат в класацията с 2 места до 43-а позиция, Великобритания също с 2 места до 40-о, Чили е 33-а и също губи две места, а Нова Зеландия от 8-ма позиция отива на 13-а.
Засилването на автократичните управления води и до спад в класацията на съответната държава. В такава позиция са Полша при Ярослав Качински - пада със седем места до 54-а позиция. След превръщането на общественото радио и телевизия в средства за пропаганда, полското правителство се опитва да отнеме финансовата независимост на вестници, които са срещу неговите реформи, напомнят от "Репортери без граница". Спад има и Унгария при Виктор Орбан - с четири места,отива на 71-о. Като един от примерите се дава принудителното затваряне на най-големия опозиционен вестник "Непсабадашаг". След неуспелия опит за преврат срещу Ердоган Турция вече е на незавидната 155-а позиция, пада с четири места. Малко по-нагоре е Русия, която не мърда от 148-ото място.

Някои резки скокове нагоре в класацията обаче са донякъде подвеждащи. Италия се е придвижила с 25 места до 52-ра позиция. Но тя продължава да бъде една от страните в Европа, където често журналистите са заплашвани от организираната престъпност. Франция е скочила до 39-а позиция, но това е по-скоро възстановяване след резкия спад през 2016 г. заради "Шарли ебдо".  Тя е страна, в която журналистите се борят, за да защитават независимостта си във все по-враждебна среда, пълна с насилия. Въпреки че има движение нагоре в класацията сегашното представяне не е особено добро в сравнение с предишните позиции на държавата.

Норвегия остава първа, Северна Корея - последна.

Пълната класация можете да видите тук.