Прокуратурата е образувала безумна проверка срещу членове на Комисията за финансов надзор, които трябва да гледат казуса "Булгартабак". Това каза Татяна Дончева в студиото на Нова тв, където коментираше "развода" между двамата големи - Делян Пеевски и Цветан Василев. 

Този развод има пряко отношение към политическия театър, защото олигархическият кръг Доган-Пеевски-КТБ взе властта преди едно година и направи правителството. Разводът беше свързан с това всеки да си вземе някакви фирми, които може би са общо договаряни, но чисто юридически нещата със собствеността стоят по различен начин. Те са на Василев, но с мениджмънт, назначен от Пеевски. 

Пеевски успя да преметне Василев по трасето, прибирайки му фирмите. А към КТБ виси един голям дълг на фирми на Пеевски, без значение дали той ги е прехвърлил на подставени лица, дали те си знаят, че това са фирми на Пеевски и т.н. Но дългът на Пеевски-Доган към КТБ - казват - е

в размер на около 300 милиона. 

Тези пари, за да не ги плащат и да използват ресурса си в държавата - в правителството и в централната банка, и в съдебната система, те направиха този екшън с КТБ."

Според Дончева в конфликта става въпрос за тези милиони и за битката за още няколко фирми. На въпрос кои са, тя уточни:

Олигархичният кръг около КТБ придоби много сериозни неща в последните години. И много на брой. Това е БТК, Булгартабак, Дунарит, част от предприятията от военно-промишления комплекс... 

Същевременно КТБ има определени дългове към ВТБ и на други места по света, които трябва да изчисти. Така че Цветан Василев в някаква степен

е бил принуден по време на този развод да си изчисти отношенията, да се разплаща и нататък.

 

От трета страна положението в банката и нейните акционери е и свързано геостратегически с това през какви източници ще минава финансирането на големи проекти с руско участие в България, които така или иначе трябва да станат.

Според Дончева ходът на правителството и БНБ не е бил много смел и много навреме. Защото у хората се нагнетяват страхове, че по същия начин могат да пострадат и други банки. 

"Хората разсъждават така - всеки ден се появява някой, който казва с безизразен глас, че няма никаква опасност. И хората започват да чувстват още по-голяма опасност." 

Тя каза, че от КТБ е имало организирано теглене на авоари за 1,2 млрд лв. за 4 дни, в по голямата част от фирми в енергетиката. Още преди евроизборите се е чуло, че има "депеша по гарнизона" държавните фирми да си теглят парите от КТБ. Организатор бил "кръгът на Пеевски, водейки война". 

Бившата депутатка, а сега адвокатка, попита къде е ролята на прокуратурата. Тя нарече глупост привличането като обвиняем на подуправителя на БНБ Цветан Гунев в такъв момент. И че главният прокурор трябвало да бъде наясно, че като кажат, че има опасност за финансовата стабилност на страната, това не са празни приказки. И че Сотир цацаров е трябвало да прецени до какъв трус ще доведе това.

Тя спомена и за конфликт между ръководството на БНБ и прокуратурата, защото от държавната банка отказвали да им дават определени данни.

"... Но също така и ти да си на мястото на централната банка, като знаеш, че Цацаров е човек на Пеевски, и ти ще се замислиш, аджеба, за какво ти иска тоя човек такива материали, които може би не служат за образуване на проверка."

Тя завърши с пример, че ролята на прокуратурата не е била само в тази седмица, в която се атакува една банка. Дончева каза, че "Булгартабак" е ключов момент в историята заради начина, по който е протекла приватизацията му. Тя разказа как през миналата година в Агенцията за финансов надзор течал конфрликт. Шефът Стоян Мавродиев искаше  да прехвръли агенцията в други помещения, вследствие на което със свои заместници започнаха да си разменят обвинения. След взаимни обвинения "с отворени и затворени писма" накрая Мавродиев сезира прокуратурата, че някой го оклеветява.

Тъй като това не е работа на държавното обвинение, Районната прокуратура отказала да образува производство.

"И изведнъж се оказва че Градската прокуратура отменила това постановление и изпратила този суперважен случай н- в който ръководството на АФН нещо си се пререкава, на Дирекция на полицията. И, представете си, им дават указания да проверавя "вредителство". По глава първа от НК, където са и шпионаж, и престъпления срещу републикатна! Да проверява част от заместниците му (на Стоян Мавродиев, б.р.). Единият от тези трябва да решава въпроса с "Булгартабак".

Как да го решава? "Булгартабак" е публично дружество. Транзакциите трябва да се извършват между акционерите, като се предлагат на всички. Само че те са извършили прехвърлянето, без да го предлагат на фирмата на Цветан Василев, на фирмата на Манджуков, и, мисля на трета фирма. В резултат на това нещо АФН трябва да спре правата на този акционер, който е с неястия произход. И зад който вероятно стои Пеевски." 

Дончева завърши, че Агенцията за финансов надзор трябва на всяка цена да бъде подкрепена в момента, защото общото събрание на акционерите на "Булгартабак" е в понеделник и защото там, също е "заровен ключ от бараката".