Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е в Брюксел, останал изненадан от решението на парламентарната си група и днес да провали кворума в Народното събрание и се накарал на депутатите си. Но постфактум. 

Ден по-рано, чрез профила си във фейсбук, Борисов бе дал заявка, че хората му ще се регистрират в зала и ще гласуват освобождаването на председателя на БСП Сергей Станишев от мястото му в парламента, за да стане евродепутат. 

Днес обаче обидени от изказване на зам.-шефката на НС Мая Манолова в сутрешния блок на бТВ, герберите бламираха заседанието и провалиха кворума. Така за втори пореден ден Станишев увисна между националния и европейския парламент. В отговор пък социалистите обавиха, че собствените депутати на лидера Борисов го бламират.

"Накарах им се и утре ще влязат със сигурност", коментира Борисов пред Клуб Z и разказа как преди да вземе решението да провали кворума, депутати от групата го търсели по телефона, но той бил с изключен звук. Затова и не могъл навреме да ги спре.

"Това е най-кристалният пример, че лидерът на една партия и председател на парламентарна група трябва да си е в София", пошегува се председателят на ГЕРБ по адрес на Станишев, който се отказва от НС, за да отиде в ЕП.

Станишев предаде и управлението на ПГ на "Коалиция за България" на досегашния й заместник Атанас Мерджанов.