САЩ са потвърдили, че ще платят цената за разполагането на противоракетната система THAAD в Южна Корея, съобщи президентството в Сеул, цитирано от Ройтерс.

Само преди няколко дни американският президент Доналд Тръмп заяви, че Южна Корея трябва да плати 1 милиард долара за системата, която трябва да я пази от севернокорейска агресия.

Днес обаче Ейч Ем Макмастър - съветникът по националната сигурност на Тръмп, се обадил по телефона на южнокорейския си колега Кам Кван Чин. Макмастър уверил, че съюзът със Сеул е главен приоритет на Вашингтон в Азиатско-тихоокеанския регион.

Разговорът бил проведен ден след поредното изстрелване на ракета от страна на Пхенян. Вашингтон и Сеул го обявиха за неуспешно.

"Скоро ще видите", отговори Тръмп на въпроси на журналисти какво е посланието му към КНДР след последния тест. Той обаче не навлезе в подробности какъв ще бъде отговорът на САЩ.

Думите на Тръмп в интервмю за Ройтерс от четвъртък, че иска Сеул да плати за разполагането на THAAD притесни южнокорейците. Представители на Сеул отговориха, че според двустранното споразумение цената е за сметка на САЩ.

"Съветникът по националната сигурност Ейч Ем Макмастър обясни, че последните изявления на президента Тръмп са направени в общ контекст, в съответствие с очакванията на САЩ за подялба на тежестта на цената със съюзниците", се казва в изявление на Синята къща (така наричат президентството в Сеул - б.р.). И допълниха, че разговорът бил проведен по искане на Макмастър.

Главните елементи на THAAD бяха разположени в южнокорейския район Сонджу тази седмица. Това предизвика протести от Китай, който смята, че мощният радар, който може да следи и неговата територия, ще подкопае регионалната сигурност. Недоволни са и местни жители, които се опасяват, че могат да попаднат на мушката на севернокорейските ракети.

Близо 300 души протестираха днес, докато два американски военни камиона се опитаха да влязат на мястото, където са разположени елементите на THAAD. Хората блокираха входа с кола и скандираха: "Не ни лъжете! Вървете си във вашата страна!"

Полицията изпрати 800 души там. Двама местни жители бяха ранени при сблъсъци със силите на реда.

"САЩ и Китай няма да бъдат доволни от ядрено изпитание на Северна Корея", заяви Доналд Тръмп пред телевизия Си Би Ес. Тя излъчи вчера извадки от интервю с него.

Тръмп допълни, че китайският му колега Си Цзинпин упражнява натиск върху режима на Ким Чен Ун.

Днес трябва да приключат двумесечните съвместни военни маневри между САЩ и Южна Корея. Северна Корея ги смята за подготовка за война.

Късно вчера край южнокорейските брегове пристигна група американски бойни кораби, предвождана от самолетоносача "Карл Винсън". Тя започна съвместни учения с морския флот на Сеул.