"Ким е достатъчно интелигентна сладка бисквитка", обяви Доналд Тръмп в интервю за Си Би Ес, дадено малко след като навръх неговите 100 дни в Белия дом севернокорейският диктатор изстреля в събота ракета, която като "изплюта" падна едва на 35 км от стартовата площадка. Милиардерът имаше предвид, че на вожда му сече акъла.

Американският президент обаче не изключи военна атака срещу Пхенян.

Тръмп омаловажи изстрелването на "малка ракета", но запитан ще има ли военен отговор при друг ядрен тест отговори:

"Не знам. Имам предвид ще видим".

Той похвали младия Ким III.

"Хората казват, че е луд, че не е с всичкия си? Нямам представа. Но той е бил едва 26-27 годишен когато е починал баща му. Имал си е работа с много силни хора, в частност с генерали и други. И на тази млада възраст е успял да поеме и удържи властта. Много хора, сигурен съм, са се опитвали да му вземат властта, било то чичо му или някой друг. Но той е бил в състояние да поеме властта. Така че очевидно е доста умна сладка бисквитка", разсъждава Доналд Тръмп.

На въпрос защо обаче Ким продължава да провокира с ракети и какво ще направи САЩ, президентът не разкрива плановете си.

"Предпочитам да не дискутирам този въпрос. Не трябва да си разкриваме ходовете. Това е като игра на шах. Аз не искам хората да знаят какво мисля", казва Тръмп.

Наблюдателите са на мнение, че Ким Чен Ун продължава експериментите, за да може да направи балистична ракета с ядрена бойна глава, способна да достигне територията на САЩ.

"Във всеки случай имаме ситуация, която не може да позволим да продължи дълго. Скоро ще разберете", заявява господарят на Белия дом.

Тръмп отново акцентира върху добрите отношения с Китай, дори "много по-специални отпреди" и изрази надежда, че неговият приятел Си Цзинпин ще успее да окаже натиск върху Ким.

Попитан това значи ли, че загърбва предизборните си обещания да ограничи стоките "Made in China", Тръмп обясни:

"Северна Корея е много по-важна от търговията. Пазарът и търговията са важни. Но в сравнение с глобална война с милиони, потенциално милиони хора, които ще бъдат убити? Бих казал, че търговията отстъпва на заден план."

Обстановката на Корейския полуостров се изостря с всеки изминал ден. Вчера светият отец Франциск призова за мирно решаване на кризата и за посредничеството на Норвегия между Вашингтон и Пхенян. Папата изрази опасенията си, че евентуална война би довела до милиони жертви и човечеството не трябва да допуска това.