Рокерите от руския клуб „Нощни вълци“, които участват в мотопробега „Пътят на победата – за Берлин“, не успяха да преминат границата с Полша, съобщи лидерът на „вълците“ Александър Залдостанов – Хирурга. Пред руските медии той се оплака, че стои на полската граница и не е допускан в страната.

По същото време в София група рокери, които са привърженици на „Нощните вълци“, се канят да се отправят в отделен лъч към Берлин. Сборът им е в 10:30 часа пред Паметника на Съветската армия.

По същото време обаче група граждани организира протест срещу с тях под надслов „Хайка за вълци“. Преди дни и фенклубът на „Левски“ призова властите да не допускат шествието на „вълците“.

Мотопробегът е организиран от правителството на Руската федерация като част от събитията за отбелязване на годишнината от края на Втората световна война на 9 май 1945 година.

При предишния пробег на „Нощни вълци“ в България също имаше протести. Тогава облечени в камуфлажни дрехи техни привърженици пребиха протестиращите срещу „рокерите на Путин“ в Бургас.

И докато в България се случват тези неща, правителството на Полша изобщо не допусна „вълците“ на своя територия. Тази сутрин са били пропуснати само рокери, които притежават паспорти от страни от Европейския съюз.

Главният лъч на мотопробега е от Москва през Полша, Беларус, Словакия и Чехия до Берлин. Хирурга съобщи, че пробегът продължава дори и без него и другите руски рокери. „Нощните вълци“ ще разчитат на свои привърженици от европейските държави, които да „развеят знамето на победата в Берлин“.