Отдавна очакваната лоша новина за енергетиката вече е факт - задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) са 2,9 млрд лева. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев.

Информацията за задълженията на държавната фирма бяха най-ревностно пазената тайна през последните месеци. Политици от ГЕРБ и от Реформаторския блок предупреждаваха, че дълговете на НЕК стават застрашително големи и това застрашава стабилността на сектора. Предупрежденията бяха за серийни фалити и срив в техническото състояние на мрежата. 

Лошото състояние на енергетиката бе тема е на четвъртия вот на недоверие на правителството на Пламен Орешарски. Официално обаче властта не съобщаваше размера на проблема.

Дългът от 2,9 млрд лева е натрупан в периода 2010 - 2014 година, уточни председателят на ДКЕВР. 

„Невъзстановени разходи, свързани с обществена доставка на електрическа енергия, са от порядъка на близо 1,5 милиарда лева. Инвестиционните разходи, свързани с инвестиции извън регулирана дейност, са в размер на 1,4 милиарда лева”, каза Боев.

Причина за тежката задлъжнялост са двата мегапроекта "Цанков камък" - 694 млн лева, и АЕЦ "Белене" - 784 млн лева.

"Тези дейности не подлежат на компенсиране от страна на ДКЕВР. Тези разходи не са компенсирани в миналото и не следва да се компенсират в бъдеще”, каза още Боев.

Разходите обаче са направени. ДКЕВР не отрича да трябва да компенсира останалите задължения, които са свързани с доставката на ток. За покупка на енергия от ВЕИ - 720 млн лева, разходи по дългосрочните договори с американските централи – 382 млн. лева, за експлоатацията на ПАВЕЦ „Чаира” – 392 млн. лева.

Боян Боев обясни, че тези задължения подлежат на компенсиране чрез цената, по която НЕК продава електрическа енергия на крайните снабдители и електроразпределителни дружества. Това означава поскъпване на тока, за да бъдат компенсирани тези милиарди.

Реалността обаче рязко контрастира на обещанията на управляващите да не допуснат поскъпване на тока. През последната година те на два пъти намалиха цената, макар и символично, което още повече задълбочи проблема с дефицита в системата.