Американският режисьор Оливър Стоун потвърди, че снима филм за руския президент Владимир Путин. За това съобщава вестник „Сънди Морнинг Хералд“, пред който носителят на три награди „Оскар“ е дал интервю преди посещението си в Австралия. В медията се изказва предположение, че „с нарастващия брой доказателства за влиянието на Москва върху президентските избори в САЩ, филмът ще стане стане хит“. Премиерата се очаква в най-скоро време.

„Това не е точно документален филм, колкото въпроси и отговори – обяснява Стоун, който вероятно е имал предвид интервю. – Господин Путин е един от най-влиятелните световни лидери, и тъй като САЩ са го обявили за враг – голям враг, – аз мисля, че е крайно важно да чуем какво казва той“.

Филмът ще представи възгледите на руския лидер по различни събития, случили се откакто той за първи път стана президент през 2000 г. Според Стоун, американците ще узнаят за съществуването на гледна точка, за която досега не са чували.

Оливър Стоун съобщи, че неговият екип е посетил Путин четири пъти през последните две години и между режисьора и президента е възникнало приятелство:

„Говорих лично с него и за делото на [бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ, Едуард] Сноудън (…) и между нас се появи доверие: той знаеше, че аз няма да редактирам силно това, което е казал пред камерата“.

В интервюто пред „Сънди Морнинг Хералд“ се споменават и текущите дебати за участието на Русия в президентските избори през 2016 г. в САЩ, които според Стоун са „вътрешна политическа война в САЩ, в която Демократическата партия предприема самоубийствени стъпки, за да разклати Тръмп“. За него твърденията на американските служби за сигурност за руска намеса в изборите са „фалшиви новини“, а Уикилийкс и Джулиан Асанж са „маяк на почтеност и честност“.

Оливър Стоун е известен не само като един от големите режисьори от 80-те години, с филми като „Взвод“, „Уолстрийт“, „Роден на 4 юли“, „Доорс“… но и като вярващ в конспиративни теории, почитател на диктатори, заснел JFK, „Никсън“, „Сноудън“. Новият му филм за Путин е последният от дълга поредица заглавия за доста противоречиви световни лидери като „Моят приятел Уго“ (за Уго Чавес), „В търсене на Фидел“, „Коменданте“, „Кастро през зимата“ (и трите за Фидел  Кастро)… Ако остане верен на себе си, все някой ден ще направи документален филм и за Ким Чен Ун.

Площад Славейков.