Родителите на починалия след сбиване в час осмокласник Радослав Димитров обвиниха учителите, че не са взели мерки срещу побойника Тонимир.

14-годишният Радо почина вчера в часа по биология в основно училище "Христо Ботев" в град Славяново, област Плевен. Това се случи, след като съученикът му и негов братовчед Тонимир го нападнал и ударил няколко пъти. Момчетата седели на един чин, но от години между тях имало конфликт.

Прокуратурата образува досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост и задържа 14-годишния Тонимир.

"Сутринта изпратих детето си на училище, не на война. Това не може да бъде нещастен случай, това е убийство. От първи клас имаха проблеми с Тонимир. Искахме да го преместят, но нищо не направиха. Тези деца за тях са просто банкоматни карти", заяви разплакан бащата на Радослав пред бТВ.

Той и съпругата му категорично отрекоха твърденията на директорката на училището Лиляна Манолова, че синът им е страдал от епилепсия и затова е починал. 

Родителите показаха медицински документи, че Радослав е страдал единствено от "перде" на окото, което е било лекувано постоянно. 

Разследващите са иззели записите от видеокамерите в класната стая. В училището учат над 200 деца, но медицинско лице няма.

Директорката твърди, че персоналът на училището е направил всичко по силите си, за да помогне на Радослав. 

Близките на починалото момче обаче поискаха ръководството на училището да бъде сменено. Те разказаха за пияни учители, които тормозят децата, за хаос в сградата и липсата на медицинско лице за стотиците ученици. 

В Славяново днес е обявен ден на траур в памет на Радослав.