Камарата на представителите одобри с минимално мнозинство проектозакона за отмяна на здравния закон, известен като "Обамакеър", предаде Ройтерс.

Това е победа на президента доналд Тръмп, която обаче ое да се окаже краткосрочна. Сега проектозаконът отива в Сената, където се очаква доста по-люта битка.

Гласуването на отмяната на "Обамакеър", който позволи на 20 милиона американци да получат здравни осигуровки, е най-големият успех на Тръмп в законодателната сфера от идването на власт през януари. То му дава възможност да изпълни едно от главните обещания в предизборната си кампания.

Вотът от снощи обърна нещата в полза на президента, който претърпя унизително поражение през март, и то от републиканците. Тогава техните лидери в Камарата на представителите оттеглиха проектозакона за отмяна на "Обамакеър", след като те и Белият дом не успяха да разрешат спора между умерените и най-консервативните представители в редиците си.

Тръмп смята "Обамакеър" за катастрофа. Конгресмените републиканци взеха на мушка закона още след приемането му през 2010 г. с мотивите, че намесата на държавата в осигуряването е твърде голяма.

Въпреки че контролират Белия дом и двете камари на Конгреса обаче, републиканците смятат пълното отхвърляне на "Обамакеър" за опасно. В известна степен това се дължи на опасенията на избирателите, че в резултат много хора ще останат без здравни осигуровки.

Гласуването в четвъртък мина с 217 гласа "за" и 213 "против". Това обаче бе достатъчно на републиканците да приемат проектозакона в Камарата на представителите и да го изпратят за обсъждане в Сената. Нито един конгресмен демократ не гласува "за". Демократите смятат, че здравните осигуровки ще станат недостъпни за тези, които най-много се нуждаят от тях, и ще оставят още милиони хора неосигурени. Те обвиняват републиканците, че искат да намалят данъците за богатите, което частично ще бъде платено от орязването на здравните помощи.

В 100-местния Сенат републиканците имат мнозинство от 52-ма представители срещу 48. Проектозаконът може да бъде провален дори от шепа републиканци, стига те на не го подкрепят.

След като проектозаконът бе одобрен, демократите започнаха да пеят: Na na, na na na na, hey hey hey, goodbye. Така те изразиха увереността си, че заради гласуването политическите им противници ще изгубят места на изборите за Конгрес през 2018 г.

Само час след гласуването Тръмп го отпразнува заедно с конгресмени в Розовата градина на Белия дом.

"Минах през двегодишна борба и ви казвам - където и да ходих, хората страдаха много тежко от безобразията на "Обамакеър", - каза той. - Ще го прокараме и в Сената. Много съм сигурен."

Една от главните теми в дебатите в Камарата на представителите бе третирането на хората с "предварително съществуващо" състояние. Със сигурност около нея ще има много спорове и в Сената.

"Обамакеър" не позволяваше на застрахователите да таксуват по-високо хората с подобни заболявания, което бе честа практика. Законът изискваше те да покриват 10 основни здравни пера, сред които грижа за бременните и майките и лекарствата с рецепта.

Приетият снощи проектозакон ще позволи на отделните щати да не спазват тези изисквания. Застрахователите не могат да откажат застраховки поради "предварително съществуващо" състояние, но ке могат да ги таксуват колкото си искат.

Републиканците твърдят, че техният проектозакон ще даде на хората по-голям избор и ще намали ролята на държавата.

Камарата на представителите искаше да приеме проектозакона преди конгресмените да отидат за една седмица в избирателните си райони. Затова гласуването мина преди надпартийната Служба по бюджета към Конгреса да изчисли цената и ефекта на решението.

"Обамакеър" в същност бе разширен вариант на "Медикейд" - правителствената програма за осигуряване за бедните. Тя позволи държавата да дава кредити за купуване на застраховка и изискваше всеки включен в програмата или да се осигури, или да дължи глоба.