Центристът Еманюел Макрон ще вземе 62,5 процента на президентските избори, твърди източник от френското Министерство на вътрешните работи. При него се събира цялата информация от екзитполовете на социологичеките институти, които обаче е забранено да се публикуват преди 21 часа българско време, съобщава белгийският тв канал RTBF. Изборите във Франция се организират и осъществяват от МВР и от кметовете.

Преди тази информация бяха разпространени първи прогнозни резулатти. Еманюел Макрон бие на президентските избори във Франция с около 60 процента срещу около 40 за Марин льо Пен, сочат екзитполовете, публикувани от белгийския вестник "Соар". 

Белгийският тв Канал RTBFобаче съобщи, че преднината на Макрон може да достигне до 64 процента. Същата медия позна с точност до 1 пункт отклонение от официалните резултати в първия екзитпол на първия тур на изборите.

"Най-важният въпрос сега е с какво мнозинство ще спечели Макрон", коментира Паскал Делвит, професор от Свободния университет в Брюксел. По думите му ключови за анализа на изборите ще са разликата между двамата кандидати, избирателната активност и степента на отказ от гласуване както и броят на празните бюлетини.

При всички случаи обаче разделението на френското общество е факт както и огромната радикализация на французите. На първият тур 40 процента бяха за ултрадесните или ултралевите, което е едно и също. А сега се очартава този процент да се повтори. Навремето Ширак спечели срещу Льо Пен баща с около 80 срещу 20 на сто. Днес ножицата е двойно по-малка, припомнят наблюдатели.

"Моралният призив намира все по-малък отклик", каза професорът по политология Тиери Балзак, посочвайки, че според първоначални данти невалидните бюлетини, т.е. протестният вот е 10 на сто - безпрецедентно висок.
Според него очевидно голяма част от французите не приемат избора, който им се предлага между двама несистемни кандидати.

Към 17 часа избирателната активност е била 65,30% или с с пет пункта по-ниска от първия тур преди две седмици.

Днес следобед е започнало следствие срещу извършителите на хакерската атака над сайтове от щаба на Еманюел Макрон, съобщи "Фигаро", позовавайки се на полицейски източници. Както е известно в последните минути на петъчния ден в социалните мрежи бяха разпространени десетки хиляди документи от предизборната кампания на лидера на "В движение". Сред тях има и хиляди фалшиви.

Макрон вече е в Париж, след като гласува със съпругата си Брижит в Туке. Заедно с екипа си той подготвя и внася последни детайли в речта си за победата. Ако резултатите са верни, а в това почти няма съмнение, Макрон ще произнесе реч пред привържениците си в двора на Лувъра. Той вече е затворен за посетители. А спецчастите дори бяха вдигнати за кратко под тревога заради съмнителен пакет. Но се оказа, че паниката е фалшива.

Бюрата за гласуване затварят в 21 часа българско време и само 1 минута по-късно ще бъдат обявени официалните екзитполове на френските социологически агенции, които следат изборите.

Очаквайте подробности.