Министърът на туризма Николина Ангелкова си е поставила амбициозна програма - да намали неохраняемите плажове по Черноморието с 13 броя до началото на летния сезон. Това стана ясно от първата й среща с туристическия бранш, на която присъства и вицепремиерът по икономическата политика Валери Симеонов. В момента неохраняеми са 103 ивици, целта е да се редуцират до 90. 

"Притесняваме ме фактът, че не са предприети своевременни действия по отношение на някои от плажовете, които са с приключили съдебни процедури в полза на министерството. Ще се постарая максимално бързо същите да бъдат придвижени, за да имат осигурени стопани. Става дума за Поморие-централен, Бургас-север, Обзор”, уточни Ангелкова. 
По закон областният управител трябва да каже кои плажове са най-посещавани и за тях трябва да се осигури задължителна охрана.10% от приходите от концесии се разпределят на областните управители на Добрич, Бургас и Варна. През миналата година те бяха в размер на 12 млн. лв.
Очакванията на Ангелкова са за около 10% ръст на туристическия сектор по време на активния сезон. 
И тази година липсата на кадри е сред най-големите проблеми, оплакаха се на министърката представителите на бранша. 
Според регистрираните в бюрата по труда хора, които си търсят работа в сектор туризъм, не достигат над 23 000.
Решението на Ангелкова е до края на седмицата да бъде създадена работна група или звено, което да улесни издаването на визи и еднократни разрешения за работа съгласно Закона за трудовата миграция. 
Във връзка със сигналите за разрушаване на малкото останали дюни в къмпинг "Оазис" Ангелкова коментира, че до нея не е достигнала такава информация.
През миналата седмица е имало проверка за подобен случай по данни на граждани на "Слънчев бряг-юг" и "Слънчев бряг-централен". Инспекцията показала, че става въпрос за диги, които били изградени, за да се предпазват плажът и заведенията през зимата. В активната плажна площ нямало дюни.