Преди пет години Мария Габриел, тогава още с моминското си фамилно име Неделчева, се омъжи за французина Франсоа Габриел от вътрешния кръг на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол, а днес - член на кабинета на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Франсоа Габриел

Г-н Габриел (37 г.) е външнополитически съветник на Таяни за Балканите, Средиземноморието, Близкия Изток, наблюдателните мисии за избори и за връзките с градските власти в Страсбург, където е едно от двете седалища на Европейския парламент.

Последната отговорност Таяни му поверява, защото от 2002 до 2007 година Габриел е работил в кабинетите на кметицата на родния му Страсбург Фабиен Келер и на политика Робер Гросман - и двамата представители на традиционната френска десница. 

На европейските избори през 2009 година Габриел ръководи кампанията на евродепутата Жозеф Дол, който от 2007 година оглавява политическата група на ЕНП. Габриел остава негов съветник до края на мандата през 2014 година и е смятан за един от най-близките сътрудници на Дол. Председателят на ЕНП кумува на сватбата на Неделчева и Габриел в София през 2012 година.

[[nid:53707]]

ЕНП, в която членува председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, има най-голямата политическа група в Европейския парламент (216 от общо 751 места) и е главната политическа опора на Комисията.  

Дол пое председателството на ЕНП през 2013 година след кончината на предшественика му Вилфрид Мартенс. Той съвместяваше председателските длъжности на партията и на групата до европейските избори през май 2014, след което се посвети само на партийния пост, а в Европарламента го наследи германецът Манфред Вебер.

Оттогава до февруари тази година Габриел беше в екипа на френския евродепутат Арно Данжан, един от водещите парламентаристи по въпросите на сигурността и отбраната.