Само за два дни две от лицата на партия "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева напуснаха формацията. Това са бившите депутати от Реформаторския блок от квотата на ДБГ Настимир Ананиев и младата надежда, също бивш депутат Антони Тренчев. Първо Ананиев в сряда, днес и Тренчев обявиха решението и мотивите си във фейсбук.

"Решаващ тласък ми даде последният Национален съвет на ДБГ, на който се взе абсолютно погрешното според мен решение (срещу което гласувахме с доста хора, включително и председателят ни) да се отложи конгресът за неясно точно кога, при обявен такъв за юни месец. (...) Аз в мимикрии не мога и няма да участвам, твърде високо мнение имам за себе си и за хората, към които такава мимикрия би била насочена. Нямаме нито времето, ни лукса, да се заблуждаваме – всички партии от така наречената десница или демократична общност, както гледам, че напоследък е модерно да се формулира, са в твърде лошо кондиция, ДБГ включително. Само радикална промяна в подхода би дало дори хипотетични шансове за някакво смислено присъствие в политическия живот на страната. Това не е самоцел, така че да осигурим временна заетост на 30-40 души. ", казва Тренчев.

Любопитното е, че напускането на Тренчев значи практически, че от ДБГ си тръгва един от двамата души, оставени от Кунева временно да управляват цялата партия, след като тя обяви, че се оттегля и дава път на младите. Вторият е Димитър Делчев, за когото, досущ като за Тренчев преди днешния ден, се говори, че може да е следващият председател на ДБГ.  

Преди ден Ананиев, който преди да стане депутат се прочу с това, че регистрира търговската марка "Реформаторски блок", неясно защо, а след това става шеф на транспортната комисия в предишния парламент, също посочва като една от причините да напусне партията решението за отлагане на конгреса на партията, на който да се избере нов лидер на мястото на подалата оставка Меглена Кунева, за есента.

"Може би многото компромиси са напълнили чашата и тя накрая преля. Не мисля да описвам в детайли всичко, но няколко конкретни неща ще спомена. Разбира се не по важност, но отлагането на конгреса от юни за края на годината е една от причините. Друга е липсата на желание за поемане на лична отговорност за резултата от последните избори, и тук не говоря за колективната оставка на ИС на ДБГ, за която всъщност аз инициирах дискусията, говоря за председателя на изборния щаб на Реформаторския блок, Найден Зеленогорски. Той и до този момент не е подал оставка от този си пост. Не може да проповядваш мантрата за личната отговорност, а когато е морално пръв да хвърлиш оставка, да не го правиш.", казва още Ананиев.

Самият Димитър Делчев, вече наистина вероятен бъдещ председател на формацията след конгрес наесен, коментира под обявлението на Ананиев, че е разочарован, говори за фалш, цитира дори Библията:

"Не виждам повод за радост, камо ли похвала. Най-лесно е да напуснеш след загуба. Губили сме и друг път, виждали сме и други самозвани борци за морал. Истинското е да напуснеш, когато си на върха (депутат, председател на комисия, заместник-председател на партия). И да кажеш: нарушават се принципи. Не няколко месеца след, а тогава! Но и сега, и тогава, отвсякъде си лъха на фалш. Да, ДБГ е в трудна ситуация. И да, искат се смелост и много работа, за да постигаме пак политическите си цели. На някои просто не им се занимава. Но желая успех на всички онези, които ще кажат: "не съм избягал" и които ще останат на принципите си! ДБГ на всекиго е дала по нещичко - възможност, емоция, общност. А както е написано в Библията: "И всеки комуто много е дадено, много ще се изисква!"