Срокът за застрояване на Черноморското крайбрежие от собственици на земеделски имоти може да бъде удължен с три години. Това предвиждат промени в Закона за опазване на земеделските земи, които бяха внесени от депутата от „Обединените патриоти“ Йордан Апостолов и група народни представители, сред които Менда Стоянова и Десислава Танева от ГЕРБ. 

Става въпрос за земеделски земи с променено предназначение на урегулирани поземлени имоти, в които може да се строи. 
През 2011 г. парламентът определи 6-годишен срок, в който собствениците могат да осъществят инвестиционните си намерения. След изтичането му се връща предишният статут и земята отново става земеделска. В момента по закон този срок изтича на 24 май 2017 г., а депутатите искат да го удължат до 2020 г.

Според Апостолов това до известна степен ще овъзмезди стотици дребни собственици и семейства, които се „наказват за това, че не са предприели икономическа активност в период на жестока икономическа криза, главоломен спад на доходите и приемането на законодателни промени, обслужващи необществен интерес“.

В мотивите към новия законопроект е записано още, че „при преотреждането на земеделски имоти в урбанизирани територии до 2011 г. никой от дребните собственици не е знаел, че вложените от него средства ще бъдат санкционирани със задна дата от законодателя с определен срок."

Според природозащитници обаче зад грижата за дребните собственици се крият интереси на крупни инвеститори.