Руският президент Владимир Путин смята, че е необходимо дългосрочно прекратяване на огъня в Украйна и завръщане на враждуващите страни към диалога, предаде ИТАР-ТАСС.

Той заяви това по-малко от десет часа преди изтичането на крайния срок на примирието, обявено от президента Петро Порошенко. Путин допълни, че Русия искрено се старае да съдейства на този мирен процес.

"Ние сме за пълно прекратяване на кръвопролитието на цялата територия на конфликта, особено покрай линията на нашите граници", каза Путин по време на тържество по повод връчването на акредитивни писма от чуждестранни посланици. Преди него за удължаване на примирието се изказа и руският външен министър Сергей Лавров.

Едностранното спиране на огъня бе обявено на 20 юни с указ на Порошенко. То изтича тази вечер в 22 часа украинско и българско време.

Същевременно Сергей Глазиев - съветник на Путин по въпросите на регионалната сигурност, нарече Петро Порошенко нацист, предаде ИТАР-ТАСС. Според Глазиев подкрепата на украинския лидер за подписаното днес споразумение за асоцииране с ЕС е нелегитимна.

"Европа опитва насила да накара Киев да подпише това споразумение. Те организираха военен преврат в страната, помогнаха на нацистите да дойдат на власт. Това нацистко правителство бомбардира най-големия регион в Украйна", заяви Глазиев часове преди подписването в Брюксел.

"Мисля, че след подписването на споразумението с ЕС европейската общност ще бъде изненадана, когато този нацистки Франкенщайн, създаден от евробюрократи и някои политици, ще почука на вратата на някои европейски държави", казва още Глазиев. Той смята, че Порошенко е нелегитимен държавен глава, защото някои части на страната не са гласували на изборите през май.

Съветникът на Путин допълни, че президентът на Украйна няма конституционното право да подписва споразумението, което ще навреди на икономиката на страната му.