Саудитска Арабия и Русия – най-големите производители на петрол в света, се договориха днес да удължат сделката за намаляване на добива за още девет месеца до март 2018 г., съобщава Ройтерс.

В края на 2016 г. ОПЕК и други производители, включително Русия, се споразумяха да свият добива с почти 1,8 млн. барела на ден през първата половина на годината, за да се преодолее глобалното пренасищане на пазара, повишавайки цената на суровината.

Решението на Рияд и Москва за удължаването на мярката до март 2018 г. идва преди следващата официална среща на ОПЕК на 25 май. Това ще спомогне да се гарантира, че и останалите страни членки на организацията и други производители, които участваха в първия кръг от намаленията, също ще се включат.

След новината цената на петрола се изстреля с 2.4% и до 52.08 за барел.

„Налице е значително намаляване на глобалните резерви, но не сме там, където искаме по отношение на достигането на петгодишните средни нива“, заяви саудитският енергиен министър Халид ал Фалих на съвместен брифинг с руския му колега Александър Новак в Пекин. 

Саудитска Арабия – реалният лидер на ОПЕК, и Русия заедно контролират една пета от глобалните доставки или производството на около 20 млн. барела на ден.

„Мисля, че ОПЕК и Русия осъзнават, че за да върнат пазара обратно на тяхна страна, те се нуждаят от тактика тип „шок и ужас“, където трябва да направят нещо повече от просто удължаване на сделката. Пазарът ще очаква и намаляване на износа, не само на добива“, коментира Вирендра Чаухан, анализатор на Energy Aspects.