Доналд Тръмп е предал свръхсекретна информация на руския външен министър Сергей Лавров по време на срещата им в Овалния кабинет на Белия дом през миналата седмица, разкрива "Вашингтон пост".

Бивши официални лица от администрацията потвърдиха пред Си Ен Ен, че наистина президентът е дал на руския дипломат и на посланика в САЩ Кисляк класифицирана информация.

Разузнавачи разказаха пред тв канала, че Тръмп не е разкрил директна информация, но е направил така, че сега Русия би могла да се добере до тайни от най-висша степен за САЩ. Думите на Тръмп са шокиращи, защото подсказват как САЩ събират и получават информация, свидетелства източник на вестника, който разполага със съдържанието на разговора.

"По никое време президентът Тръмп не е дискутирал източници или методи на разузнаването, нито военни операции, които вече не са известни на широката публика", обяви съветникът по национална сигурност Маккастър. "Бях през цялото време на разговора и нищо такова (издаване на тайна информация - б. р.) не се е случвало", допълни той.

Държавният секретар Рекс Тилърсън също опроверга информацията на "Вашингтон пост".

Изданието твърди, че Тръмп е разказал детайли на Лавров и Кисляк от американското разузнаване по въпроса как терористичната групировка "Даеш" може да използва лаптоп като бомба по време на самолетен полет. Информацията е получена от партньорска шпионска служба на Щатите, която не е давала разрешение тя да се споделя с друг, особено с руските служби, пише "Вашингтон пост". Освен това тази секретна информация не е била споделена дори и с партьорските служби на Вашингтон.

"Разкритието на тези данни от Тръмп е поставило под заплаха изключително важен източник на информация за "Даеш", твърдят шпиони пред "Вашингтон пост".

Тръмп се похвалил пред Лавров и Кисляк, че разполага с огромна мрежа от разузнавачи, които всеки ден му докладват. Той обяснил какви вреди могат да нанесат при атака терористите и дори назовал името на град, който е под контрола на "Даеш", в който партньорът на САЩ действа, и е открил новата заплаха. Президентът споделил още какви мерки са предприели Щатите, за да предотвратят опасността от използването на лаптопи в самолети, както и за военни операции в Ирак и Сирия, готвени от Пентагона.

Веднага след разговора администрацията на Белия дом се обърнала за помощ към ЦРУ и Агенцията по национална сигурност, за да бъдат ограничени бедите, които биха били настъпили вследствие разкритите детайли от Тръмп, съобщава "Вашингтон пост".

Новият скандал идва на фона на уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми и разследването на хора от екипа на президента за връзки с Кремъл.