В парламентарната група на ГЕРБ има тихо недоволство от назначението на Павел Тенев за зам.-министър на регионалното развитие. Засега обаче темата няма да бъде повдигана публично, за да не бъде белязано от скандали началото на коалиционното управление с "Обединени патриоти". Това стана ясно от неофициални коментари на представители на ГЕРБ в кулоарите на парламента.

Повод за тези коментари стана скандалът със снимка на Тенев, на която той вдига ръка в нацистки поздрав. Тенев е номинация на патриотите. Според вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов обвиненията към него са "несериозни работи", а и самият той вероятно имал "майтапчийски снимки" от "Бухенвалд".

БСП обаче оповести официална позиция по въпроса. Според социалистите бездействието на премиера Бойко Борисов по темата е скандално и те недоумяват защо зам.-министър Тенев все още не е уволнен.

"Считаме, че човек, който е имал цинизма и наглостта да се снима как прави хитлеристки поздрав, няма място в управлението на България. Припомняме, че това е втора номинация на патриотите, която бива уличена в пристрастия към нацизма. През 2015 година те предложиха Иво Антонов за заместник-министър на отбраната, но тогава бързо го оттеглиха, когато на бял свят излязоха снимки,  на които Антонов се е увековечил с поздрав към Хитлер.  Скандалът  продължи и с реакцията на вицепремиера Валери Симеонов. Вместо да оттегли своя кадър, той го защити с абсурдното и цинично твърдение, че и той като млад може да си е правил майтапчийски снимки в "Бухенвалд". Паметта на жертвите на кафявата чума не може да бъде обект на никаква шега. Всеки, който си позволява да прекрачва тази морална граница, няма място нито за минута в управлението."

Социалистите питат още дали България ще бъде достоен председател на ЕС, ако в кабинета има вицепремиер, който си е правил "майтапчийски снимки" в "Бухенвалд", и зам.-министър, увековечен как вдига ръка за хитлеристки поздрав.

"Европейският съюз възникна върху пепелищата, които остави кафявата чума след себе си. И е символ на отрицанието на нацизма във всеки негов аспект. БСП ще направи всичко необходимо, за да информира своите европейски партньори какви хора стоят в правителството и как върху тях се опъва политически чадър."

От БСП изтъкват, че няма да са изненадани, ако Симеонов си направи снимка с чалма при почитане на жертвите от Батак.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев също коментира темата.

"С изумление прочетох неуместния коментар на българския вицепремиер Валери Симеонов в противоречие с европейските и общочовешките ценности. Нашето политическо семейство счита за абсолютно недопустими подобни изявления, накърняващи човешкото достойнство и поругаващи паметта на жертвите на нацизма. Посланието на тези паметници е да помним, за да не забравяме тези ужасни събития. Подобни действия са твърде опасни сега, когато Европа и светът са изправени пред предизвикателствата на екстремизма, национализма и тероризма. Хора, които се отнасят така към тази мрачна част от историята на човечеството, нямат място в управлението на модерна европейска България.

При съставянато на новия кабинет в България Партията на европейските социалисти изрази притеснението си от включването на "Обединените патриоти" в управлението.
Днес това притеснение се оказа още по-валидно. В момент, в който цяла Европа казва „не" на национализма - както в Австрия, Холандия и на президентските избори във Франция, у нас коалиционните партньори на ГЕРБ получиха ключови ресори като икономическа и демографска политика, енергетика, здравеопазване, отбрана, вътрешни работи и сигурността на държавата. Силно съм изненадан, че ЕНП прие тяхното участие в правителството и даде подкрепа за управленската програма. Очаквам от премиера Борисов и партия ГЕРБ ясно да се разграничат от поведението на коалиционните си партньори. В противен случай страната ни ще изпадне в странната ситуация на предстоящ председател на Съвета на ЕС, обявяващ се срещу неговите ценности.

В приетата обща позиция на Делегацията на европейските социалисти в ЕП ние подчертахме: „Оценяваме поведението на българския вицепремиер Валери Симеонов като недопустимо и излагащо страната ни. Настояваме за поднасяне на извинение от негова страна, както и за незабавно отстраняване на Павел Тенев от позицията заместник-министър. Очакваме с интерес позицията на Манфред Вебер и колегите от ЕНП, които остро критикуваха подкрепата за правителството от националистите в предишни периоди. Надяваме се, че те ще имат последователна, адекватна и проевропейска позиция."

Това коментира Станишев на личния си профил във фейсбук.