Поне 18 пъти са се свързали Майкъл Флин и други приближени на американския президент Доналд Тръмп с руски официални лица по време на предизборната кампания през 2016 г., предава Ройтерс, като се позовава на американски държавни служители.

Телефонните разговори и имейлите се разглеждат от ФБР във връзка с разследването за вероятното руско влияние върху президентските избори в САЩ.

Шест от разговорите, описани от Ройтерс, са между руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк и приближени на Тръмп, включително Майкъл Флин. В тях е обсъждано създаването на "комуникационен канал"  между Тръмп и руския президент Владимир Путин. Той трябвало да заобиколи бюрокрацията, която според двете страни пречи на подобряването на отношенията им.

18-те разговори и имейли са били разменени между април и ноември 2016 г. По това време е проведена и хакерската атака, определена като кампания за дискредитиране на Хилари Клинтън, другият кандидат за президент на САЩ.

Ричард Армитедж, републиканец и бивш заместник-държавен секретар, коментира пред Ройтерс:

"Рядкост е да има толкова много телефонни обаждания до чуждестранни държавни служители, особено до страна, която смятаме за противник или враждебна сила."

Държавните служители, изнесли информацията, казват, че не са забелязани доказателства за престъпления или съвместна работа между кампанията на Тръмп и Русия в разгледаните досега записи.

Администрацията на Тръмп и руското външно министерство отказват да коментират информацията.

Белият дом първоначално отрича каквито и да е контакти между приближени на президента и руски служители. През последните месеци обаче са потвърдени четири срещи между Кисляк и съветници на Тръмп по време на кандидатпрезидентската кампания.