Допреди няколко години босът на ФИФА Сеп Блатер отхвърляше дори намеци за въвеждане на технологии във футбола. "Съдийските грешки са част от футбола, външна намеса ще промени духа на играта, а това не е хубаво", повтаряше ловкият комбинатор. Сега пее друга песен и дори предлага въвеждането видеоповторения по време на мачовете - нещо, което наистина ще промени тотално футбола.

В паузата между първата и втората фаза на световното в Бразилия швейцарецът даде пресконференция, на която обяви следното:

"Необходими са промени. Длъжни сме да направим футболът още по-честен и да улесним съдиите. Искаме да предоставим на треньорите възможност да искат разглеждане на видео при спорни ситуации от даден мач. До два пъти за всяко полувреме. Това може да става само при спряна игра. Също така не бива да се прилага за всичко на терена. Трудно ще може да се случи при разглеждане на засада, защото играта не може да се поднови от същото място, дори да се установи грешка. При дузпа или някакво нарушение обаче ще е възможно."

Съдийството единодушно се счита за слабото звено на световното, още повече на фона на силния футбол, рекордния брой голове, интересните развръзки и изненадите. Блатер защити реферите с обяснението, че те са затруднени от все по-бързия и динамичен футбол. Поради което трябвало да получават помощ. На това световно за първи път бе въведена технологията за сигнализиране при преминаване на топката зад голлинията. Също така на арбитрите се дава спрей, за да очертават линията на стената.

Разглеждането на видеозапис е заимствано от щатски спортове, където отдавна е наложено. В американски футбол, например, треньорът хвърля червен флаг, с който сигнализира, че оспорва съдийско решение и иска преразглеждане. Главният съдия гледа ситуацията на специален екран и потвърждава или съответно отхвърля становището си. Също така определени положения при отбелязване на точки се гледат "централно" - от рефери в специална стая на трибуните.

Въпросът е доколко това е приложимо и в "нашия" футбол, как ще бъде прието от запалянковците? Няма ли мачовете да продължават прекалено дълго? 

Блатер добави също така, че технологията на голлинията ще се прилага и на европейското след две години. Според него шефът на УЕФА Мишел Платини, който бе противник на практиката, си е променил позицията.

А тази вечер почват осминафиналите на световното: 

19:00 Бразилия - Чили, Бело Оризонте

23:00 Колумбия - Уругвай, Рио де Жанейро

Очаквайте подробности!