БСП в официална позиция размаха пръст на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради последните му изказвания, в които предложи да помислим за влизането на МВФ в страната. Според соцпартията така Борисов внушава несигурност и недоверие в банковата система.

"Виждаме съзнателен опит несигурността да се подклажда и да се използва за политически и икономически цели и сценарии. Търсенето на външен "спасител" не е начин за решаване на текущите проблеми на финансовата система. Убедени сме, че партийните сметки трябва да бъдат подчинени на държавата, хората и реалната икономика", се казва още в съобщението, разпространено от пресцентъра на "Позитано" 20.

Преди това срещу думите на Борисов възропта и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Соцпартията  в позицията си поиска и от Българската народна банка конкретен план за овладяване на ситуацията в сектора и прекратяване на атаката срещу банките в страната.

"Настояваме до утре БНБ да представи конкретен план. Предизвиканите проблеми в банковия сектор да не се използват за политически игри", се казва в позицията.

"През последната седмица основните политически сили нееднократно декларираха, че подкрепят действията на БНБ за гарантиране стабилността на банковата система. БСП напомня, че по конституция и закон като независима институция БНБ отговаря за нормалното функциониране на банковата система. БСП настоява Управителният съвет на БНБ да предложи на останалите институции и политическите сили конкретен и детайлно разработен план за преодоляване на недоверието към някои банки", пишат социалистите.

Според БСП "през последните дни сме свидетели на целенасочена и организирана атака срещу банките у нас. Общоизвестно е, че банковата система в България е добре капитализирана, а валутните резерви на страната са над 26 млрд. лева, което гарантира нормалното функциониране на паричния съвет дори в затруднени условия".