Идентифицираха атентатора от Манчестър. Това е Салман Абеди, съобщиха световните медии. Новината беше потвърдена от полицията в Манчестър, след като името му първо изтече от властите в САЩ.

По-рано британските власти казаха, че това е британец или човек от Великобритания.

Той причини смъртта на 22-ма души, сред тях деца и рани 59 при взрив в концертната зала "Манчестър Арена" в понеделник вечер след концерт на Ариана Гранде.

Салман Абеди е роден през 1994 г., в семейство с четири деца. Родителите му са бежанци от Либия, които бягат от режима на Кадафи, съобщи "Дейли Телеграф".

Майка му, Самиа Табал, е на 50 години, баща му Рамадан Абеди е офицер по сигурността, и двамата са родени в Либия. Имат трима сина и една дъщеря.

Както и при нападението на Уестминстърския мост големият въпрос и сега е дали Абеди е т. нар. вълци единаци или е бил част от терористична клетка.

"Даеш" вече пое отговорност за атентата.

Въпреки че в момента работната хипотеза е, че е действал сам, националната полиция и МИ5 проследяват в момента неговото минало и връзки, за да видят дали той е имал помощ при осъществяването на терористичния акт. 

По-рано през деня въоръжени полицаи извършиха контролиран взрив до къщата, в която живее Абеди на Елсмор роуд, улица в южен Манчестър. Полицаите също така претърсиха и дома на брат му Исмаил. Те арестуваха и 23-годишен мъж близо до адрес, където по-рано е живеело семейството. Това доведе и до слухове, че Исмаил Абеди е задържан.

Смята се, че Салман Абеди е бил добре познат и на полицията, и на службите за сигурност, съобщи "Гардиън". Той обаче не е бил част от активно разследване и не е бил разглеждан като рисков фактор. Възприеман е като периферна фигура по същия начин, по който службите са разгледали и нападателят от Уестминстърския мост Кхалид Масуд. Няколко часа след атаката от "Даеш" обаче заявиха, че терористичният акт е извършен от "войник на халифата".

Още преди името на Абеди да стане известно множество членове на либийската общност в южен Манчестър се чудеха дали атентаторът не е някои от техните - някой от младите мъже, които отишли да се бият през 2011 г. в революцията в Либия, някои от тях се върнали вкъщи травматизирани, ядосани и неспокойни.

Но никой не е подозирал Абеди - те го описват като леко отнесен, благочестив млад мъж, който винаги е уважавал по-старите хора.

"Салман? Учуден съм", казва един от членовете на либийската общност пред "Гардиън". "Той беше толкова тихо момче, винаги много уважителен. Брат му Исмаил е по-буен, но Салман винаги беше тих. Толкова е невероятно, че човек като него е направил това."Бащата на Салман се смята, че е в момента в Триполи. "Той идва и после се връща между двете места", обяснява приятел не семейството.