Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев призова държавния глава Румен Радев да не разсекретява стенограмата от срещата при президента на 29 юни 2014 г. по повод проблемите в КТБ. Преди 10 дни Административният съд в София отмени отказа на президента да разсекрети стенограмата по жалба на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“.

Росен Плевнелиев очаква Радев да обжалва пред Върховния административен съд решението, а самият Радев вече коментира, че е склонен да го направи и изпрати писмо до участниците с въпрос дали са съгласни на разсекретяване. Премиерът Бойко Борисов вече декларира съгласие.

"Аз лично не съм получил писмо, но смятам, че това ще е груба грешка на президента Радев. Ще се съсипе президентската институция като място за честен, мъжки разговор. Всички, които ще събира Радев, ще отиват с нагласата, че ги снимат камери", заявява Плевнелиев в позиция за вестник "24 часа".

Плевнелиев казва още, че не го е страх от нещата, които са се говорили.

"Напротив, аз ще изляза герой от този разговор, но ценното му беше, че всички участници в заседанието бяха пределно откровени - шефът на БНБ и политиците".

Предишният президент предупреждава пред „24 часа“, че се страхува някои думи да не бъдат извадени от контекста на една двучасова среща.

„Каквото и да са разказвали тогава участниците, важното е, че се взе решение, което успокои народа, защото срещата бе във време, когато българите се редяха на опашки да си теглят парите от банките. И не само от КТБ".

Росен Плевнелиев казва, че и той е за прозрачност, но стенограмата трябвало да се огласи след 20 години, както било в други държави.

"Днес не знаем дали това няма да върне ситуацията, която застрашава и други банки. Ако Радев я разсекрети, президентската институция ще престане да бъде фактор. Борил съм се за това и не допуснах тайните разговори - за тероризъм, за заплахи за сигурността, за банки да изтичат по разни сайтове, извадени от контекста им...

Защото България се успокои и се запази стабилността на банковите институции. Аз нямам какво да крия - ако се разсекрети сега стенограмата, аз ще бъда в най-добра светлина".

Плевнелиев сравнява ситуацията с референдума на Слави.

"Той бе очевидно противоконституционен и незаконен, но никой друг освен мен не се осмели да каже не. Ако не бях го направил, сега Динко с АТВ-то от Ямбол можеше да е полицейски шеф".