Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна днес в Брюксел, четвърта спирка в първата му международна обиколка, където той ще участва в неформална среща на върха на НАТО и ще се срещне за малко с лидерите на Европейския съюз.

Европа очаква от Тръмп да разсее тревогите, които ѝ създаде в предизборната си кампания със заплахата да намали американския ангажимент към НАТО и с подкрепата си за Брекзит. Тръмп очаква да изглежда добре и верен избирателите си на европейския фон.

Държавните и правителствените ръководители от алианса са предупредени да ограничат изказванията си между 2 и 4 минути, защото това е диапазонът на вниманието на 70-годишния Тръмп според дипломатически източници пожелали анонимност.

Според „Ню Йорк таймс“  утрешната неформална среща, от която няма да има заключителен документ, трябва да му позволи да се завърне като победител във Вашингтон, където той е притиснат от обвинения за възпрепятстване на правосъдието и издаване на разузнавателни тайни на Русия.

Главните теми на съюзниците ще бъдат по-равномерното разпределяне на тежестите в НАТО, където досега САЩ плащат 70 на сто от сметките и формалното включване на алианса в коалицията срещу Даеш, в която много от държавите му членки участват. САЩ искат и още „няколко хиляди“ войници да подсилят 13-хилядния натовски контингент в Афганистан, който изпълнява обучаваща мисия.

„Очаквам съюзниците да се съгласят да разработят национални (отбранителни) планове и докладват по тях всяка година“, каза днес на пресконференция в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той посочи, че САЩ са увеличи с 40 на сто спрямо миналата година средствата за военното си присъствие в Европа.

„Увеличеното американско военно присъствие в Европа не отслабва нуждата европейские съюзници да инвестират повече в отбраната“,  каза Столтенберг. „Очаквам те и Канада да продължат да увеличават отбранителните си разходи към целта от 2 на сто от БВП“.

Американският министър на отбраната Джеймс Матис постави този ултиматум на европейците през февруари, в края на март държавният секретар Рекс Тилърсън поиска решението за плановете да бъде взето на срещата на върха утре. Германия се обяви против.

Съюзниците продължават да обсъждат различни начини за по-справедливото разпределяне на тежестите. То не включва само увеличаване на разходите, но и инвестирането им в нови оръжия и екипировка както и увеличаване на приноса към международните мисии на НАТО, припомни Столтенберг.

Той каза, че формалното участие на НАТО като органицация в коалицията срещу Даеш има политическа и практическа цел -  да изпрати послание за единство срещу тероризма и да подобри координацията в действията на съюзниците.

НАТО в момента не е част от коалицията, която обаче подпомага с разузнавателни самолети АУАКС, чийто брой може да бъде увеличен, каза Столтенберг.

Той подчерта неколкократно „че и дума не става“ за участие на натовски войски в сухопътни операции срещу Даеш, но не изключи използването им за поддържане на мира в освободени територии в Ирак.

Белгийската столица е под парализиращи мерки за сигурност от сряда след обяд в очакване на Тръмп. Центърът около американското посолство, където се очаква той да пренощува и части от Европейския квартал са блокирани.

Американският президент кацна на веонното летище Мелсбрук и след това да се срещна с кралската двойка Филип и Матилда и с министър-председателя Шарл Мишел. Междувременно негови противници свикаха протестна демонстрация в безопасно отдалечен район.

В 11 часа българско време в четвъртък е насрочена среща на Тръмп с европейския му съименник Доналд Туск, председател на Европейския съвет и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в сградата на Европейския съвет.

Рандевуто ще трае минути и ще има протоколно-опознавателен характер. Не се знае дали европейските лидери ще имат време да убеждават Тръмп да не оттегля американския подпис под световното споразумение за климата, сключено през 2015 година в Париж и да продължи преговорите за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство с ЕС, коите са в застой.

В 13 часа българско време Тръмп трябва да обядва с новоизбрания френски президент Еманюел Макрон, а 17 часа да участва в неформална среща на върха на НАТО.

Час по-късно лидерите ще открият официално новата главна квартира на алианса в предградието Харен, която е точно срещу старата. Новата сграда се строи 10 години и струва над 1 милиард евро.

След работна вечеря на Северноатлантическия съвет в 19 часа българско време Тръмп отпътува за среща на Г-7 в Таормина, Сицилия.

Обиколката му досега включи Саудитска Арабия, Израел и Ватикана.