С историческо решение Върховният съд на Тайван се произнесе в полза на гей-браковете тази сряда. С това островната държава става първата в Азия, която дава право на хомосексуалните да се женят.

След решението на панела от 14 съдии, страната има две години да изпълни нареждането и да узакони регистрацията на тези бракове. Конституционният съд заяви, че ако парламентът не промени закона в рамките на две години, двойките от един и същи пол могат да регистрират брака си независимо от това.

Съдебното решение е базирано на дело, представено от активиста за равни права Чи Чиа-уей. Правителството отхвърля молбата му за брак с дългогодишния му партньор през 2013 година.

"Тайван се превърна в сложно общество. Нашата брачна система и наредби също трябва да се развиват с течение на времето," сподели активистът пред Франс Прес.

Един от ключовите моменти в опитите да се легализират еднополовите бракове в Тайван е избирането на президента Цаи Инвън през май миналата година. Още с встъпването си в длъжност тя открито подкрепи правата на ЛГБТ хората, като заяви:

“Нека не третираме хората около нас като врагове.”

Инвън е първата жена президент в историята на Тайван.

Хиляди се събраха в столицата Тайпей, за да отпразнуват решението на съда. Активистът Чиа-уей сподели пред Франс Прес, че това е кулминацията на тридесет годишния му труд като активист.