"Днес в Русия е тържествен ден - Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас от македонската земя"

Това заяви руския президент Владимир Путин пред македонския президент Георге Иванов, цитиран от сайта kremlin.ru

От своя страна Иванов отговаря на Путин:

"Днес ние отбелязваме паметта на всеславянските просветители и свети братя Кирил и Методий, които се явяват наши духовни учители".

Македонският президент нарича св. Климент Охридски "нашият най-известен светец, най-добрия ученик на светите братя Кирил и Методий".

По време на разговора си със своя македонски колега руският президент изрази надежда за демократично и конституционно развитие на вътрешнополитическата ситуация в Република Македония.

"Следим внимателно случващото се във вашата страна и ви желаем безусловен успех в това, вътрешнополитическата ситуация в Македония да се развива в съответствие с Конституцията и по демократичен път", заяви Путин.

Руският президент се надява, че опитът на Георге Иванов, неговото влияние и авторитет ще съдействат за развитието на политическата ситуация в страната в рамките на конституционната процедура.

Путин отбеляза, че неговият гост е пристигнал в Русия по случай връчването му на наградата на фондацията "За единство на православната култура".

"Искам да ви поздравя с тази награда. Ние с вас си даваме сметка, че благодарение на това, което беше казано днес, нас ни свързват особени отношения", заяви Путин.

Руският патриарх Кирил по-рано връчи на Иванов наградата, носеща името на бившия патриарх Алексей Втори. Македонският президент бе удостоен с високото отличие заради неговите усилия по задълбочаването на единството на православните народи, утвърждаването на християнските ценности в обществото и за други заслуги.